Rokka ampui 52, mutta Viljam Pylkäs huomattavasti useamman vihollisen yhdestä vartiopaikasta käsin

Rokka ampui 52, mutta Viljam Pylkäs huomattavasti useamman vihollisen yhdestä vartiopaikasta käsin

Alikersantti Antti Rokka ampui yhdestä vartiopaikasta käsin 52 vihollista, kuvaa Väinö Linna Tuntemattomassa sotilaassa.

Antti Rokka on roolihahmo, mutta Väinö Linnan omienkin sanojen mukaan Viljam Pylkäs on ollut esikuva. Muut kirjan henkilöt ja heidän tekonsakin ovat yhdistelmiä. Kuva todellisesta Rokasta on hyvin totuudenmukainen Petri Sarjasen kirjoittamassa kirjassa ”Tuntematon Rokka”, kertoi Pylkkään asetoveriveteraanin tytär viime tammikuussa perheessään tunnetusta henkilöstä.

Pylkkään yhdenmiehen puolustus vihollisjoukon edessä oli vielä uskomattomampi kuin mitä Linna on kuvannut kirjassaan Rokan teoksi. Tapahtumapaikalta sadan metrin päässä ollut sotamies kertoi kaatuneita olleen 65 – 67. Vuonna 2005 joulukuun alussa käydyssä keskustelussa Väinö Linnan ja Viljam Pylkkään tuntenut sotaveteraani painotti arviossaan lukua ”67 yksin laskien” ”pienellä alueella”.

Haastateltu sotaveteraani sanoi myös, että Linna itse ei ollut laskemassa kaatuneita. Tosin ei sotaveteraani itsekään.

Aukion poikki hyväuskoisesti Pylkästä kohti saapuneista vihollisista sotaveteraani totesi: ”jauhoivat vain tulemaan. Oliko tarkoitus ottaa vankeja.” Aluetta, jolla kaatuneet venäläiset olivat, sotaveteraani nimitti ”tappotantereeksi”.

Sarjasen kirjassa kaatuneiden venäläisten lukumäärä on vielä suurempi kuin 67. Linnan kuvaamasta kaatuneilta venäläisiltä kokardeja sotamuistoksi keräilevästä sotamiehestä hän kertoo: ”Rummukainen kävi sopivan tilaisuuden tullen keräämässä kokardeja Pylkkään ampumilta venäläisiltä. Niitä kertyi yli kahdeksankymmentä”. Kokardien keräämisestä kertovan kirjansa luvun Sarjanen on otsikoinut ”Kahdeksankymmentäkolme kokardia”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.