Hyttyssavujen terveysriskit

Hyttyssavujen terveysriskit

Maanviljelijöiden alttiudesta sairastua parkinsonin tautiin on keskusteltu. Sairastumisen syitä etsittäessä selittäjiksi on otettu rikkakasvien torjunta-aineet ja hyönteismyrkyt, joita maanviljelijät ovat työssään käyttäneet. Tutkimustietoa asiayhteyksistä ei kuitenkaan ole julkisuudessa ollut.

Lieneekö yleensäkään tilastoja eri ammattiryhmistä ja parkinsonin taudista?

Torjunta-aineiden kanssa joutuu tekemisiin myös ei-maanviljelijä istuessaan muutaman päivän – vaikkapa juhannuspyhät – kesämökin terassilla hyttyssavun kiemurrellessa hänen hengitystiehyeidensä ympärillä. Voisiko muutamassa päivässä altistua hyttyssavun vaikuttavalle sääskiä karkottavalle aineelle?

Tunnetuimmassa hyttyssavukierukassa on vaikuttavana aineena luonnon pyretriini, jota saadaan pietaryrtin sukuisesta dalmatianpäivänkakkarasta. Kasvia viljellään muun muassa Itä-Afrikassa, Japanissa ja Etelä-Amerikassa.

Pyretriini on ainoa tehoaine, joka hyväksytään käytettäväksi luomuviljelyssä. Kuitenkin pyretriiniin yhteydessä olleella työnekijällä on havaittu ihon ja hengitysteiden herkistymistä. Samoin altistetuissa koe-eläimissä on havaittu pyretriinin aiheuttamia oireita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.