Suviseurojen radiosaarna avasi Yleisradion jumalaisen heinäkuun

Suviseurojen radiosaarna avasi Yleisradion jumalaisen heinäkuun

Valkealan suviseurojen sunnuntai-illan radioseurojen voisi sanoa aloittaneen Yle Radio 1:n uskonnollisia aiheita käsittelevän ohjelmasarjan ”Jumalainen heinäkuu”. Kenttärovasti Valde Palola jäsensi saarnassaan kristinuskon perusteita kristityille, mutta saarna tarjoaisi lähtökohdan myös juutalaisuuden ja islamilaisuuden tarkastelulle.

Palolan saarnan lähtökohtana oli Jumalan olemukseen kuuluva rakkaus. Rakkaus edellytti ihmisen armahtamista, Palola saarnasi. Rakastaessaan Jumala kuitenkin vihasi syntiä ja Hänen piti tuomita ihminen.

Palola selvitti oikeustieteen näkökulmasta syntynyttä ristiriitaa, jonka ratkaisee välimies Kristus.

Myös islamilaisuuden Allahin olemuksessa ovat hyvän ja pahaa vihaavan Jumalan elementit. Ristiriidan ratkaisevaa välimiestä, joka olisi sekä Jumala että ihminen, ei ole. Ratkaisijaksi jää vain ihminen itse eli ihmisen teot. Islamilaisuutta koskee siis kysymys, miten ihminen voi olla koko olemukseltaan Jumala ja ihminen niin, että hänestä on Jumalan ja ihmisen välillä olevan ristiriidan ratkaisijaksi edes omalta kohdaltaan.

Kristinuskossahan nähdään sovituksen edellyttävän Kristukselta täydellistä jumaluutta ja täydellistä ihmisyyttä. Islamilaisuudessakin on selvää, ettei ihminen ole täydellinen Jumala, mutta entä täydellinen ihminen? Kristinuskon mukaan yksikään ihminen ei pysty selittämään edes ihmisen syvintä olemusta.

Pelastusopin tutkimuksen lisäksi islamilaisuudessa tulisi sallia Koraanin synnyn nykyistä rationaalisempi tarkastelu. Näin rajattaisiin fundamentalististen korostusten esiintymistä ja jos mahdollista myös fundamentalismin ilmenemistä politiikassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.