Matkailuyrittämisenkin tulee olla syvästi luovaa

Matkailuyrittämisenkin tulee olla syvästi luovaa

Raahen seudun matkailun kehittämiseksi tarkoitettu viime maanantaina alkanut konsultti-iltojen sarja jatkuu alkavan viikon maanantaina Raahen Kauppaporvarin tiloissa.

Raahen kaupungilla on tavoitteena koota alueeltaan yrittäjien ja muiden osaajien toimijaverkosto seudun matkailuelinkeinoja varten. Kaupungin hanketta kehittää oululainen Turbiini Consulting Oy.

Hankkeen ensimmäisessä illassa konsultin osuuden muodostuessa pitkäksi tilaisuuden osanottajien kuuleminen jäi lyhyeksi itsensä ja yrityksensä esittelyksi. Erikoista oli, että tilaisuudesta kiinnostuneita osallistujiakin oli vain kymmenkunta.

Myöskään konsultin väläyttämissä esimerkeissä ei vielä ollut vakuuttavuutta, vaikka totta onkin, että jokin suuri hanke on voinut saada alkunsa mitättömästä ideasta.

Kaikkia ei kiinnosta eikä tyydytä pinnallinen matkailutarjonta.

Matkailutarjonnassakaan ei sovi kansalaisia aliarvioida. Kaikkia eivät kiinnosta valkosipuliyöt eivätkä rössypottupäivät paremmin kuin lumilinnat tai moottorikelkkasafaritkaan. Raahen Pekanpäivätkin sisältävät tarjontaa, joka ei kosketa kaikkia kaupunkilaisia.

Myös vapaa-ajan tapahtumien tulee synnyttää tunne, että tässä ovat mukana luovuuden elementit. Luovuus on muuta kuin mieleenjuolahdus, tajunnanvirtaa tai puhetta mitä sylki suuhun tuo. Luova tuote, olkoon se vapaa-aikaan, yleensä matkailuun ja turismiin tai mihin tahansa liittyvä tuote, on aina pitkän henkisen työn tulos.

Matkailutuotteilta on odotettava sitä samaa syvyyttä, jolla taiteilijat ja tutkijat tekevät työtään. Luova taiteilija tekee työtään kuin tiedemies ja -nainen. Hän istuu kirjastoissa ja arkistoissa, hän kerää aineistoa, josta ei taideteoksessa näy jälkeäkään, mutta josta taideteos on kuitenkin syntynyt ja jota se on täynnä.

Matkailussa on yhtenä lähtökohtana pidettävä historiaa. Esimerkiksi Raahea koskettaisivat Suomen sodan (1808 – 1809)tapahtumien muistot. Siikajoen ja Revonlahden taisteluista sekä Olkijoen rauhanteosta tulee kuluneeksi 200 vuotta. Mikä mahtava aihe tässä olisikaan koota ihmisjoukot 200 vuoden takaisissa ruotsalais-suomalaisissa ja venäläisissä sota-asuissa jalkaväkineen ja ratsuineen kulkemaan valtatietä 8 Revonlahdelta Raahen ohi. Raahelaisvoimia voisi olla mukana tapahtumissa Revonlahdella ja Siikajoella.

Tapahtumia olisi tarjolla. Tosin suunnitelmien tulisi olla jo valmiina. Myös mainosten tulisi olla jo näyttävästi esillä koko valtakunnassa naapurimaita myöten.

Tapahtumista on olemassa tietysti suomalaista sotahistoriaa, mutta myös venäläistä. Raahen kirjastosta saa lainata teoksen venäläisen sotilaan Faddei Bulgarinin kokemuksista Suomen sodassa. Teoksen nimi on Sotilaan sydän – Suomen sodasta Engelin Helsinkiin. Suomalaisen Kirjallisuuden seuran julkaiseman kirjan on toimittanut ja suomentanut Marja Itkonen-Kaila.

Oma yksityiskohtansa raahelaisten kannalta on myös muutaman kilometrin päässä Raahesta Ouluun valtatien 8 oikealla puolella sijaitseva kolmen venäläisen sotilaan hauta. Sotilaat ovat kenraali Buladoffin Revonlahden taisteluissa 27. huhtikuuta 1808 hajalle lyödyistä joukoista.

Nettilehti Sermones on kirjoittanut Suomen sodan tapahtumista artikkeleissaan ”Tykinkuulantie” (30.7.2007) sekä ”Siikajoen taistelu sytytti suomalaiset näkemään maansa itsenäisenä” (31.7.2007).

Historiattomuus, tiedon puute ja välinpitämättömyys suomalaisen kulttuurin perustapahtumien kalenterista ovat näinä päivinä näkyvissä joulun ajan odotuksissa. Kirkkovuoden viimeinen sunnuntai eli tuomiosunnuntai on huomenna. Adventti eli joulun odotuksen alkaminen alkaa vasta viikon päästä sunnuntaina. Kuitenkin Oulu kuuluttaa suurella mainoksella Tierna-ajan joulunavauksen ja tiernapoikakilpailun täksi lauantaiksi ja huomiseksi tuomiosunnuntaiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.