Tumptump, tumptump, tumptump, tumptump, tumptump, tumptump, tumptump – seitsemän kertaa

Tumptump, tumptump, tumptump, tumptump, tumptump, tumptump, tumptump – seitsemän kertaa

Seitsemän kertaa rytmikkäästi tumptump.

Ne olivat Mainilan laukaukset, joilla Neuvostoliitto aloitti sodan Suomea vastaan marraskuun 30. päivänä 1939. Neuvostoliiton tarkoituksena oli valloittaa Suomi.

Suomalainen tiedustelupartion sotilas Juhani Nuotto sattui tuona aamuna olemaan lähellä Suomen ja Neuvostoliiton rajaa Mainilan kylän kohdalla, kun laukaukset alkoivat kuulua rajan takaa Neuvostoliiton puolelta.

Nuotto kertoo eräässä radiohaastattelussa, että hän muiden sotilaiden tavoin ihmetteli laukauksia ja hän kysyikin: ”Mitäs ne nyt siellä harjoittelee?”

Laukaukset sillä kertaa unohtuivat, sillä rajan takaa oli kuulunut harjoitusten ääniä koko syksyn ajan.

Laukausten tarkoitus kuitenkin selvisi seuraavana aamuna, kun Moskovan radiosta alkoi kuulua Moskovan Tiltun ääni:

”Mitä ajattelettekaan nyt Suomen työtätekevä sorrettu kansa? Manner-tannerheimiläiset kätyrit ovat sodan kiihkossaan menneet niin pitkälle, että ovat törkeästi avanneet tykkitulen Rajajoen yli. He ovat ampuneet Neuvostoliiton puolelle Mainilan kylään kranaatteja, jotka ovat surmanneet kolme miestä ja haavoittaneet useita. Tämä manner-tannerheimiläisten kätyrien häikäilemätön teko huutaa kostoa. Neuvostoliiton on lähetettävä Suomelle nootti tämän törkeän provokaation johdosta. Koska Suomi on tällä tavalla rikkonut maittemme välisen hyökkäämättömyyssopimuksen, on myös Neuvostoliiton pakko sanoa se irti ja ryhtyä asian vaatimiin toimenpiteisiin”.

Nuotto ja hänen armeijakaverinsa tiesivät oikein hyvin, ettei Tiltun puheissa ollut mitään perää. Suomen puolelta eivät tykinkuulat olleet lennelleet. Naapurissa tehtiin mustasta valkoinen ja valkoisesta musta.

Nuotto on kertonut havaintonsa ja kokemuksensa myös kirjassaan ”Tuulten kasvatti”.

Ankarien sotien jälkeenkin Suomi oli itsenäinen. Valheella oli lyhyet jäljet ja rehellisyys peri maan.

Suomessa nostetaan ensi torstaina 6. joulukuuta 2007 salkoon sinivalkoinen ristilippu. Suomi 90 vuotta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.