EU:n energiapaketti

EU:n energiapaketti

– EU-maat vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä 20 % vuoteen 2020 mennessä

– Suomi lisää uusiutuvan energian osuutta 38 prosenttiin (nyt 29 %)

– Maatalouden, liikenteen ja asumisen päästöjä joudutaan vähentämään meillä 16 %

Kommentteja:

MTK:ssa lasketaan, että energiapuuta voidaan lisätä nykyisestä neljästä miljoonasta aina kahteenkymmeneen miljoonaan kuutioon. Samalla teollisuuden puunjalostusmahdollisuudet paranevat. Energiapuun lisäkäyttö edistää metsänhoitoa.

Komission asettama velvoite on EK:n (Elinkeinoelämän keskusliitto) mukaan Suomelle äärimmäisen kova ja vaatii valtavasti investointeja. Tämä näkyy lopulta yritysten ja kotitalouksien energialaskussa. Riskinä on myös, että metsäteollisuuden kipeästi kaipaamaa raaka-ainepuuta poltetaan energiakattiloissa.

Uusiutuvan energian lisäystavoite on EU:n energia- ja ilmastopaketissa epärealistinen, moittii Metsäteollisuus. Metsäteollisuus muistuttaa, että yhden prosenttiyksikön nosto vastaa keskimäärin yhden sellutehtaan puun käyttöä vuodessa.

Maan ystävät pitää EU:n komission julkaisemaa energiapakettia hyvänä aloituksena päästöjen määrätietoisessa vähentämisessä. – Suomella on käsissä tuhannen taalan paikka kehittää vähäpäästöistä yhteiskuntaa, joka perustuu energian tehokkaalle käytölle, energiansäästölle ja uusiutuville energianlähteille.

24.1.2008 Olavi Kukko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.