Toivo – viides vuodenaika

Toivo – viides vuodenaika

Toivo – viides vuodenaika!

Suomen Kuvalehden toimittajan Risto Lindstedtin hoksautus kolumnissaan. Ajatuksen hän sanoi saaneensa kirjailija Mari Möröltä. Minä otan sen nyt heiltä molemmilta.

Toivo on lämmin tuuli ja ilmanala. Se läpäisee kaiken ja on kaikessa, kuolemassakin.

Toivo kuuluu hyvään elämään.

Mitä kaikkea toivon läpäisemä hyvä elämä on?

Lukiolaispojan hyvään elämään kuuluvat perhe, ystävät, onni, rakkaus, surut, elinympäristö ja oikea elämäntarkoitus.

Toisen opiskelijani miellekartasta luen terveys, itsensä ja muitten hyväksyminen, mielenkiintoinen ammatti, rakkaita ihmisiä, ystäviä, ihana mies, perhe, sopivasti rahaa, ulkomaanmatkoja, onnellinen lapsuus, rakastavat vanhemmat, onnellinen vanhuus ja kaunis koti.

Kolmannen opiskelijani miellekartassa lukee: tasa-arvo, puhdas luonto, työ, ammatti, usko, kansainvälisyys, rakkaus, koti, terveys, vapaus, itsenäisyys, onni, lämpö, vapaa-aika, musiikki, ihmissuhteet, ystävät, perhe ja lapset.

Filosofi Juha Sihvolan määritelmä hyvästä elämästä sisältää muun muassa kyvyn käyttää kaikkia aisteja sekä harjoittaa mielikuvitusta ja ajattelukykyä, mahdollisuuden kiintyä läheisiin ihmisiin, erityisesti vanhempiin ja lapsiin sekä kokea vastaavia tunteita, mahdollisuus harjoittaa käytännön taitoja ja kehittää teknisiä kykyjä, nauraminen, leikkiminen ja virkistävien asioiden harrastaminen sekä sen kokemuksen omistaminen että elämä on omaa ja voi tunnistaa kulttuurisen identiteettinsä.

Ihmisellä on kyky asettaa itselleen ja elämälleen tavoitteita, mutta hänen itsenä tulee myös toimia tavoitteita kohti.

Kreikkalaisen antiikin filosofin, filosofi Aristoteleen hyvään elämään kuuluu toiminnan filosofian ja psykologian ohje: ”Tule sellaiseksi, mikä olet”.

Filosofisista kirjoistaan tunnettu entinen Tiedepolitiikka-lehden päätoimittaja Jaana Venkula neuvoo aristotelisesti kirjassaan Fair Play: 1. Tee teko 2. Teosta tulee taito 3. Taidosta tulee tapa 4. Tapa vaikuttaa luonteeseesi ja persoonallisuuteesi.

Itse kehittelin opetustyössäni lukiossa opiskelijoitani ja opetustyötäni varten hyvien elämäntaitojen ohjeet. Ne ovat: 1. Osaan huolehtia itsestäni henkisesti 2. Osaan huolehtia itsestäni psyykkisesti 3. Osaan huolehtia itsestäni fyysisesti 4. Osaan elää monipuolista elämää 5. Osaan tehdä työtä.

Tavoitteellisen ja toiminnallisen elämän tulee sisältää hyvät elämäntaidot. Muuten ei voi ollakaan.

Muun muassa ”Osaan elää monipuolista elämää” tarkoittaa sen käsittämistä, että monipuolinen elämä rikastuttaa aivoja ja samalla maailmankuvaa.

Rikastunut maailmankuva tekee mahdolliseksi elää ja kokea entistä rikkaampaa elämää jolloin aivot ja aivoissa oleva maailmankuva edelleen rikastuvat ja järjestyvät uudelleen, jne. Kun maailmankuva on rikastunut, myös havaintokyky laajentuu ja tarkentuu, kohteet vaihtuvat ja toiminta muuttuu. Jälleen aivot rikastuvat ja maailmankuva laajentuu … havaintojen kohteet vaihtuvat jne. Monipuolinen elämä synnyttää monipuolisen elämän.

Hyvän elämän ympyrä, kehä, tihkuu toivoa. Hyvien elämänohjeiden noudattaminen on saanut toivon pusertumaan esiin.

Toivo on hyvässä elämässä mukana läpäisyperiaatteella.

Toivo, johon siis itse voi vaikuttaa – viides vuodenaika.

Muille vuodenajoille ei itse voi tehdä mitään.

Kirjoitus on Valma Kukon kolumni – pääpiirteittäin – paikallislehti Siikajokilaaksossa vuosi sitten eli 4.1.2007.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.