Kyllä, ehdottomasti kyllä! – Raahen alueen ydinvoimalasta tulisi turvallinen – saisi vaikka lentokone törmätä

Kyllä, ehdottomasti kyllä! – Raahen alueen ydinvoimalasta tulisi turvallinen – saisi vaikka lentokone törmätä

Tänään torstaina, illalla kello 18 alkaen, käydään Raahen Raahe-salissa voimallista keskustelua ydinvoimalan sijoittamisesta Raahen kaupungin ja Pyhäjoen kunnan rajalle Hanhikiven maastoon.

Tilaisuuden otsikko on ”Ydinvoima ja sen vaihtoehdot”.

Raahe-salin tilaisuuden on järjestänyt nuori raahelainen poliitikko, lääkäri Pyry-Pekka Suonsivu, joka Keskustan Raahen kunnallisjärjestön puheenjohtajana on järjestänyt tilaisuuteen saapuville myös pullakahvit.

Seuraavassa Suomen säteilyturvakeskuksen eli Stukin pääjohtaja Jukka Laaksonen perustelee, miksi tämän päivän ydinvoimala on turvallinen.

Stukin perusteluista voisi tehdä johtopäätöksen, että Raahen alueen – Pyhäjoen Hanhikiven – ydinvoimalalle on vain yksi vastaus ja se on ”Kyllä, ehdottomasti kyllä!”

Laaksosen puheenvuoro on Kalevan julkaisemasta syntymäpäivähaastattelusta 1. helmikuuta 2008.

”Vanhatkin ydinvoimalaitokset on Suomessa kunnostettu niin, ettei edes reaktorin ytimen sulaminen enää johtaisi merkittäviin päästöihin. Ja uudet laitokset rakennetaan niin, ettei päästöistä ole vaaraa, vaikka raskainkin lentokone törmäisi päin voimalaa.”

Entäpä ydinjätteet, kenen kellariin ne pannut jätetään porisemaan? Pääjohtaja kertoo epäröimättä tähänkin vastauksen:

”Ydinjäte pakataan vahvoihin, miljoonia vuosia kestäviin kapseleihin, jotka sijoitetaan vettä läpäisemättömän suojaavan savipatjan sisään puolen kilometrin syvyyteen peruskallioon.”

Suomen ydinvoimalaitoksille ollaan jo tekemässä moista jäteluolaa, mutta muualla ei päätöksiä ydinjätteen kohtalosta ole saatu syntymään. ”Uskon, että pian Ruotsi seuraa perässä ja sitten Yhdysvallat.”

Tällä hetkellä 30 valtiota käyttää ydinvoimaa.

”Tunnen kaikkien näiden maiden kollegat henkilökohtaisesti, ja kaikissa maissa turvallisuuteen panostetaan asianmukaisesti.”

Ongelmana on pikemmin se, että uusia innokkaita maita rakentamaan ydinvoimaa riittää jonoksi asti. On Saudi-Arabiaa, Indonesiaa, Malesiaa, Chileä,

EU:stakin Puolaa ja Viroa.

”Ensin pitää malttaa kouluttaa ja suunnitella hyvin, vasta sitten rakentaa.”

Ydinfyysikkona Laaksoselle on päivänselvää, että uraani ei maapallolta lopu. Tulevaisuuden reaktoreissa ei uraanin hinta ole kynnyskysymys ja sitä voidaan erottaa vaikkapa merivedestä.

”Aurinkoenergian talteen otosta voi tulla käyttökelpoinen lopullinen ratkaisu ihmiskunnan kaikkien energiatarpeiden tyydyttämiseen.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.