Raahen Kaupunginrannan kaava on vielä nähtävillä – antaa ajatuksen lentää!

Raahen Kaupunginrannan kaava on vielä nähtävillä – antaa ajatuksen lentää!

Raahen Kaupunginrannan kaava on nähtävillä tämän kuukauden 14. päivään klo 15 asti. Vielä on aikaa ajatella ja asiasta keskustella.

Miltä vaikuttaisi, jos kaavasta jätettäisiin pois Laivurinaukion viereiselle korttelialueelle 1106 suunniteltu asuinkerrostalo AK – 11?

Kaavassa on Laivurinkadulle jatkona Laivurinaukio ja siihen liittyen lasten leikkipuisto, mutta sen varmistamiseksi, että lapsille varmasti jää riittävästi tilaa myös talven luistelukentäksi asti, kaavamuutos tulisi tehdä.

Vapautuvan tilan tulisi olla Härkätorin puiston arkkitehtuurilla tehty – puusto ja patsaat reunoilla – keskustan jäädessä vapaaksi. Talvisin puiston vapaa tila jäädytettäisiin palvelemaan paitsi lapsia myös lähialueen senioreita ja muita aikuisia.

Onhan kaavan rannanpuolella kyllä tilaa jääkentille, mutta moni äiti tulee päiväkävelylle vaunuissa päiväunia nukkuvan vauvan kanssa, isompien lasten tullessa luistinten kanssa. Kentän täytyy siis olla niin lähellä kuin mahdollista.

Myöskään ei pidä vaatia, että päiväkodit kulkisivat lapsiryhmien kanssa pitkiä matkoja. Pelkästään Härkätorin varaan ei pidä lasten luistelumahdollisuutta jättää.

Liikkumaan on päästävä lähellä kotia korosti Tampereen Viherpäivät äskettäin Tampereella avannut ympäristöministeri Kimmo Tiilikainenkin. Hän sanoi myös, että viheralueet ja luontopolut ovat terveyskasvatuksen hyviä ympäristöjä. ”Näitä tulisi olla kohtuullisen lähellä, asutaanpa sitten suuremmassa kaupungissa tai pienemmässä yhteisössä.”

Maailmalla luistelukentän voi kohdata nimenomaan suurkaupungin ydinkeskustassa. Näin muun muassa New Yorkissa ja yhtä hyvin jossakin Keski-Euroopan suurkaupungeista.

Mikäli Raahen Kaupunginrannan kaavaehdotusta muutettaisiin ja korttelialueesta 1106 tehtäisiin puisto, tulisi suunnittelukoneiston olla erityisen tarkkana. Puiston tulisi olla etukäteen viimeistä piirtoa myöten suunniteltu maailman parhaimmalla ammattitaidolla.

Muistutuksena mausta, jota suunnittelussa tulisi käyttää, seuraavassa Venäjän presidentti Vladimir Putininkin suuresti arvostaman akateemikko Dmitri Lihatševin sanoja esseissään venäläisistä puutarhoista: ”Kuitenkin puutarha on ennen muuta monien taiteenalojen omaperäinen synteesi, joka liittyy suuriin tyyleihin ja elää rinnan filosofian, kirjallisuuden (erityisesti runouden), arkielämän esteettisten katsomusten, kuvaamataiteen, arkkitehtuurin ja musiikin harrastusten kanssa”.

Näin toteutettu pienpuisto, joka talvella palvelisi luistelijoita viereisen leikkipuiston palvellessa muita talvenleikkejä, ei voisi olla Raahessa mahdottomuus Raahen kaavoituspäällikkö Kaija Seppäsenkin uskoessa kaavaan merkitystä Laivurinaukiostakin saatavan ”vaikka kuinka upean tahansa”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.