Kun rahat eivät riitä ja eläke on pieni – käänteisellä asuntolainalla voi elää hyvin remontoidussa talossa ja voi matkustella – käänteisen asuntolainan ottanut käyttää omaisuutensa jo eläessään – ainakaan isoa perintöä hän siis ei jätä

Kun rahat eivät riitä ja eläke on pieni – käänteisellä asuntolainalla voi elää hyvin remontoidussa talossa ja voi matkustella – käänteisen asuntolainan ottanut käyttää omaisuutensa jo eläessään – ainakaan isoa perintöä hän siis ei jätä

Kun rahat eivät meinaa riittää kaikkeen mitä mieli tekisi tai pieni eläke ei yksinkertaisesti riitä asianmukaiseen elämiseen, voisi ajatella käänteisen asuntolainan ottamista. Näin siinä tapauksessa, että kuitenkin omistaisi omistusasunnon. Käänteinen asuntolaina tarkoittaa lainaa joka otetaan omistusasuntoa tai –kiinteistöä vastaan.

Suomessa on voinut ottaa käänteisen asuntolainan vuodesta 2003 lähtien.

Yhdysvalloissa jo käytetty (ks. sermones.fi ”Suurennuslasin alla” 19.11.2007), mutta Suomessa vielä vähemmän tunnettu käänteinen asuntolaina tarjoaa ikääntyville ihmisille mahdollisuutta suurempaan käyttövarallisuuteen kuin mihin eläke antaa heille mahdollisuuden.

Käänteisellä lainalla voi remontoida omistamansa talon ja huoneiston sekä muutenkin elää rahan käytössä väljemmin. Myös matkustelemiseen on enemmän rahaa.

Pikkuhiljaa tarpeen mukaan nostettavissa oleva laina muuttaa asuntovarallisuuden käyttörahaksi, mutta säilyttää lainan ottajilla oikeuden asua asunnossa.

Käänteisessä asuntolainassa asunto on lainan vakuutena kuten tavallisessa asuntolainassa. Korko maksetaan myös lainasummalle tavallisen asuntolainan tapaan. Laina maksetaan takaisin lainanottajan kuoltua. Järjestelmä jättää siis lähiomaisille perintöä vain sen määrän, mitä pankki ei peri.

Sovittaessa lainasta on sovittu myös sen prosenttimäärä kyseisestä omaisuudesta.

Suomessa lainamäärät ovat olleet yleensä muutamia kymmeniä tuhansia euroja. Pankit haluavat pitää summat rajallisina, etteivät muun muassa asunnon mahdollisen arvonalentumisen vuoksi joudu itse vaikeuksiin.

Esimerkiksi Hypoteekkiyhdistyksen käänteisen asuntolainan lainapääoman enimmäismäärä on puolet asunnon käyvästä nykyarvosta ja laina-aika on kaksikymmentä vuotta.

Lainan ottaja voi myös myydä asunnon ja maksaa lainan takaisin.

Vaihtoehtona käänteiselle asuntolainalle on käänteinen asuntokauppa, jossa asunto myydään pankille ja entinen asukas saa jäädä myymäänsä asuntoon vuokralaisena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.