Matti Saaren persoonassa oli kehräävällä kissalla paikkansa – jäivätkö Matille armeija-ajan epäonnistumiset ampumisessa henkiseksi painolastiksi?

Matti Saaren persoonassa oli kehräävällä kissalla paikkansa – jäivätkö Matille armeija-ajan epäonnistumiset ampumisessa henkiseksi painolastiksi?

Kauhajoen murhenäytelmän tekijällä Matti Saarella oli lemmikkinä kissa.

Lämminturkkinen kehräävä kissa.

Mirri.

Kissa liittyy kotiin, kodinomaisuuteen, kodikkuuteen, lempeään seuralaisuuteen, lämpöön.

Kissa nuoren opiskelijan kämppäkaverina on myös hauskalta kuulostava asia.

Opiskelijalla on huumorintajua.

Ja viitseliäisyyttä hoitaa kissaa.

Mitkä elämäntaakat alkoivat Mattia painaa?

Voivatko pelkät internetistä tulleet houkutukset johtaa oman nuoren elämän tuhoamiseen?

Raahelaisessa paikallislehdessä armeijakaveri muistelee Matin epäonnistumisia armeijassa syksyllä 2006. Matti oli Kajaanissa naapurituvan poika ja on raahelaisen varusmiehen kanssa valatilaisuudesta otetussa samassa valokuvassa.

Raahelaiselle armeijakaverille on jäänyt käsitys, että Matti oli aika yksinäinen. ”Hän erottui tuvan muista asukkaista, jotka olivat hyvin vilkkaita”, lehtihaastattelu kertoo.

Matilla oli armeijassa ongelmia ampumisessa.

”Hyökkäysammunnoissa hän joutui käymään kuivaharjoitteluradan kymmeniä kertoja läpi ennen kuin hänet päästettiin ampumaan oikeilla patruunoilla”, lehti kuvaa.

”Ampumaradalla kouluttajat joutuivat kohdistamaan aseen, eikä hän siitä huolimatta osunut maaliin”, armeijakaveri kertoo lehtihaastattelussa.

Saari lopetti armeijan parin kuukauden jälkeen. Paikallislehden haastatteleman raahelaisen käsitys varusmiespalvelun keskeytymisestä on, että Matti ei vain jaksanut armeijaa.

Mitä muistoja Matti Saarelle itselleen jäi keskeytyneeltä armeija-ajalta?

Jäivätkö epäonnistumiset sakaksi mielen pohjalle?

Häpeäksi?

Henkisiksi haavoiksi?

Matti alkoi siviilissä harjoitella nimenomaan ampumista.

Matti alkoi osua maaliin.

Mutta maaleina olivatkin elävät ihmiset, jotka eivät olleet aivan vieraitakaan.

Ks. aikaisempi artikkeli ”Lopetettaisiin jo varhaisnuorten murrosiän korostaminen – todelliset ongelmat ilmenevät myöhemmässä iässä … ” 24.9.2008.

Vuoden takaiseen Jokelan tragediaan liittyviä artikkeleita sermones.fi:ssä: ”Ihmettely ja kysymykset eivät anna mahdollisuutta ruveta jumalaksi” 13.11.2007, ”Silmät ovat sielun peili” 12.11.2007, ”Moraalirealismi – moraali on olemassa” 16.11.2007, ”Suurennuslasin alla 191107” 19.11.2007.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.