Ei eroa demokraattien ja republikaanien ulkopoliittisissa otteissa – suhteessa Osama bin Ladeniin olisi ollut juuri se tarvittava näytön paikka

Ei eroa demokraattien ja republikaanien ulkopoliittisissa otteissa – suhteessa Osama bin Ladeniin olisi ollut juuri se tarvittava näytön paikka

Amerikkalainen tuttava totesi presidentti George W. Bushin toisen presidenttikauden alkupuolella, ettei Yhdysvaltain ulkopolitiikka olisi ollut toisenlaista, vaikka presidenttinä olisi ollut demokraatti.

Tuttavan arvio osui varmaan oikeaan, sillä lehtitietojen mukaan Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokas Barack Obaman on oman presidentinvaalikampanjansa aikana tuonut esiin mielipiteensä, että terroristijohtaja Osama bin Laden pitäisi teloittaa, jos hänet saadaan kiinni elävänä.

Kuitenkin juuri nyt Yhdysvaltain demokraateilla olisi ollut ihmisyyttä koskeva näytön paikka.

Kristinuskon mukaan elämä on kallein lahja, mitä ihmisellä voi olla. Kristinuskon mukaan vain Jumala voi olla kuoleman herra, koska Hän on koko elämän Herra. Näillä perusteluilla kristinuskon vaikutuksesta poistettiin kuolemanrangaistus Euroopasta sitä mukaa kuin uusi uskonto aikanaan levisi ja alkoi vaikuttaa arvoihin.

Kuolemanrangaistus koskettaa ei vain ihmisarvoa vaan syvästi ihmisyyttä.

Erilaisia elinikäisen rangaistuksen ja vankeuden muotoja on olemassa. Kuolema ei ole näitä tehokkaampi rangaistus.

Erityisen kipeä rangaistus olisi rakkaudella vaikuttaminen.

Mielikuvitus ja huumorikaan eivät olisi kiellettyjä. Siellä se miljonääri Mihail Hodorkovskikin kärsii Siperiassa isänmaansa Venäjän federaation määräämää rangaistusta ”Singeriä polkien”. Sanovat hänen ainakin jossakin vaiheessa ommelleen työvaatteita. Hän tekee siis vankeusaikanaan hyödyllistä työtä – ei liian raskasta – ja sitä tehdessään vaikuttaa omaan persoonallisuuteensa.

Jo Irakin presidentin Saddam Husseinin kohtaamisessa ja kohtalossa amerikkalaiset alensivat itsensä ja kristinuskon halpamaiseen toimintaan.

Lehtitietojen mukaan Obama on CNN-television haastattelussa todennut, että hän ei ole kuolemanrangaistuksen innokas tukija. ”Se on mielestäni varattava vain kammottavimpiin rikoksiin syyllistyneille. Mutta 3000 amerikkalaisen kuoleman suunnittelu ja toteutus oikeuttaa kyllä sen.”

Obaman väittämälle kuolemanrangaistuksen oikeutukselle ei löydy perusteluja. Järjen ja moraalin käytölle rangaistuksissa kylläkin.

Myöskään republikaanien presidenttiehdokkaan John McCainin näkemystä ei voi pitää Obaman ajattelua valistuneempana. Lehtitietojen mukaan hän on luvannut tuoda bin Ladenin oikeuden eteen. Lisäksi McCain on vakuuttanut, että bin Ladenia seurataan tarvittaessa helvetin porteille saakka.

Yhdysvaltain juuret ulkopoliittisina toimijoina näyttäisivät olevan syvemmällä kuin kummankaan puolueen, republikaanien ja demokraattien, ajattelu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.