Gazassa taistelee myös maailmanpolitiikka – presidentti Nicolas Sarkozy kerää itselleen merkittäviä ansioita

Gazassa taistelee myös maailmanpolitiikka – presidentti Nicolas Sarkozy kerää itselleen merkittäviä ansioita

Gazan sota on Hamas-järjestön ja Israelin sotaa sekä samalla Iranin ja Yhdysvaltain sotaa.

Egyptin presidentin Hosni Mubarakin ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn aktiivisuus saattaa osapuolia neuvottelupöytien ääreen on marttiahtisaarelaista maailmanpolitiikkaa ja sen toivomuksen toteuttamista, mitä presidentti Ahtisaari Nobel-juhlassaan esitti Lähi-Idän konfliktien rauhoittamisesta.

Varsinainen esityksen kohde eli Yhdysvallat vain ei ole Gazan sodan ratkaisemisessa esiintynyt kovin näyttävästi. Tuleva presidentti Barack Obama on suunnannut kansalaisten ajatuksia kohti taloudellista elvytyspakettia – oleellisen tärkeä pyrkimys sinänsä, mutta ei edes siihen tulisi pyrkiä rauhan kustannuksella.

On esitetty väitteitä, että Hamas-järjestön toimesta jatkunut Israelin psykologinen ärsyttäminen olisi lopulta Iran-lähtöistä. Kun maailman huomio on kohdistunut Gazaan, Iran voi rauhassa kehitellä ydinasetta. Tämän tietäen Yhdysvallat on hiljaa tai tukee Israelia.

Yllättävä rauhantahtoisuus on vilahtanut siinä, että militantti Hamas-järjestö on osoittanut kiinnostusta Egyptin neuvotteluja kohtaan. Yksipuolinen rauha ei kuitenkaan ole mahdollinen, olipa aloitteen takana Hamas tai Israel. Kumpikin osapuoli edustaa aatemaailmaa, jossa väkivaltaan vastataan väkivallalla ja voimassa pidetään Hammurabin elämäntaito-ohjetta silmä silmästä ja hammas hampaasta. Tässä tilanteessa voisi jopa pieni Suomi ruveta puhumaan rauhantahtoisen isännän äänellä.

Presidentti Sarkozylla on varmaan myös henkilökohtaista halukkuutta Gazan sodan ratkaisemiseksi, sillä hänen isoäitinsä äidin puolelta on Kreikan juutalainen. Itse presidentti Sarkozy on saanut katolisen kasvatuksen Pariisissa. Isä on maahanmuuttaja Unkarista.

Presidentti Sarcozy on osoittautunut Seitsemän veljeksen Jukolan Eeron kaltaiseksi liukkaaksi luikuksi, joka ehtii ottamaan kantaa vähän joka asiaan eikä tuloksetta. Monta kiperää asiaa hän on ratkaissut toimimalla eikä vain puhumalla. Mikäli hän jatkaa tähän suuntaan, hän kerää itselleen merkittäviä ansioita mitenkään niistä enempää ääntä pitäen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.