Ruokokattoisessa asuinrakennuksessa tuntee olonsa hyväksi ja terveeksi

Ruokokattoisessa asuinrakennuksessa tuntee olonsa hyväksi ja terveeksi

Pihtiputaan Muurasjärven rannalle rakennetun ruokokattoisen mökin ruo’ot on tuotu Virosta, jossa on pitkä ruokorakentamisen perinne. Ruokorakentamisella ovat pitkät perinteet myös Saksassa, Hollannissa, Tanskassa ja Baltian maissa.

Ruokokaton tekeminen on vaativaa käsityötä. Kun katto on ehdottoman tiiviisti tehty ja kaltevuuskulma on tarpeeksi jyrkkä, se kestää 100 – 150 vuotta, sanoo mökin omistaja ja rakentaja Meidän Mökki-lehden haastattelussa. ”Ruokokattoa eivät riepota sateet eivätkä myrskyt.” Yksi ruokokaton eduista on monimuotoisuus, sillä kattoon ei tarvitse leikellä peltejä eikä katkoa tiiliä, mökin omistaja kertoo.

Suomesta vain ei löydy ammattitaitoista ruokokaton tekijää. Meidän Mökki-lehden haastattelema mökin omistaja sai katon rakentajan Virosta.

Ennen kuin järviruokoa voi käyttää rakennusmateriaalina, sitä täytyy kouluttaa eli maanpäällinen osa pitää leikata parina talvena jäitten aikaan pois. Näin ruoko kasvaa suoremmaksi ja vahvemmaksi. Myös on huomattava, että ruokorannat ovat luonnon omia puhdistuslaitoksia. ”Ruoko sitoo pelloilta valuvia lannoitteita ja vedestä saasteita. Kasvi sisältää lähes kahtakymmentä erilaista mineraalia. Piihappo tekee siitä hometta ja tuholaisia torjuvan rakennusaineen.”

Ruoko sopii myös bioenergian lähteeksi, käsityömateriaaliksi ja lannoitteeksi.

Meidän Mökki-lehden haastattelussa kerrotaan, että järviruoko on vahvan juuristonsa avulla tehokkaasti leviävä kasvi, joka voi venyä yli kolmemetriseksi. Satelliittikuvausten perusteella ruokoa on pelkästään eteläisen Suomen meren rannoilla noin 30 000 hehtaaria, mutta sen hyötykäyttö on olematonta.

Muurasjärven ruokokattoisen mökin omistajat antavat mökilleen täyden tunnustuksen. ”Ruokokatto sekä ulkoseinissä eristeenä käytetty puukuitulevy takaavat, että mökissä on säällä kuin säällä ihanan hiljaista ja aina sopivan lämmin. Talo on samalla tiivis ja hengittävä.” Omistajat vahvistavat, että tällaisessa rakennuksessa tuntee olonsa hyväksi ja terveeksi.

Meidän Mökki 1/2009. Haastattelussa on selventäviä valokuvia.

www.ruoko.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.