Talouden ongelmia ei pidä hoitaa veronmaksajien kukkarosta! – Raahen veroprosenttia ei pidä korottaa!

Talouden ongelmia ei pidä hoitaa veronmaksajien kukkarosta! – Raahen veroprosenttia ei pidä korottaa!

Kuntatalouksien ongelmat näyttävät lisänneen paineita veroprosenttien korotuksiin. Kuitenkaan tulojen vähentymisen eikä menojen lisääntymisen tulisi olla kuntapäättäjille yllätys, jos he ovat tehtäviensä tasalla. Tulojen ja menojen tulee olla pitkällä aikavälillä siten hoidettuja, ettei mikään yllättävä ole sittenkään sellainen yllätys jolla käydään heti veronmaksajien kukkarolla.

Esimerkiksi Raahessa veroprosentin korotuspaineita perustellaan muun muassa satamainvestoinneilla, joihin ei saatu niin paljoa valtion rahaa kuin oli odotettu. Näihin perusteluihin on ensiksikin vastattava, että miksi vasta nyt ollaan panemassa Raahen satamaa parempaan kuntoon? On ollut hyviä aikoja, jolloin olisi ollut mahdollista tehdä tarkkoja laskelmia investointien toteuttamisessa. Keitä ovat he, joilta kyseisessä asiassa on puuttunut näkemyksellisyyttä ja kykyä panna toimeksi?

Raahen kaupungissa muutama vuosi sitten tehty laskentatoimen tutkimus osoitti sisäisen valvonnan olleen puutteellista. Suurta vuosibudjettia käyttävän kaupungin taloudessa kysymyksessä on vakava ilmiö. Käyttömenojen kasvu saattaa olla yhteydessä pelkästään loperöön rahojen käsittelyyn.

Eräs raahelainen eläkkeellä oleva henkilö ihmetteli äskettäin Raahen rahojen katoamista. Hän ei ole ainoa ihmettelijä. Mihin Raahen rahat tosiaan ovat kadonneet? Niitä oli aivan äskettäin melko paljon. Joka tapauksessa huonosti hoidetun rahatalouden ongelmia ei pidä lähteä hoitamaan verkonmaksajain kukkarosta. Veroprosenttia ei pidä korottaa!

Kaupungissa on paljon eläkeläisiä, joille veroprosentin korotukset olisivat ikävää koettavaa! Sitä paitsi osa eläkeläisistä voisi muuttaa alemman veroprosentin paikkakunnalle.

Se, mitä kaupunkilaiset nyt odottavat, ovat julkiset laskelmat erilaisten vaihtoehtojen vaikutuksista.

Kaupunkilaisille on näytettävä selkeästi mustaa valkoisella ensiksi siitä, mitä sillä saavutetaan kun kaupungin työntekijöiden lomarahat jätetään maksamatta tai vaihdetaan vapaaseen. Toisena vaihtoehtona on veronmaksajille näytettävä, mikä vaikutus olisi kaupungin palkkalistoilla olevien työntekijöiden lomauttaminen eri mittaiseksi ajaksi – viikoksi, kahdeksi jne. On tehtäviä hoivatyössä ym:ssa, joissa töiden järjestely lomautusten ajaksi tulisi tarkasti suunnitella, mutta suurimmalla osalla työt voivat aivan hyvin odottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.