Lantakuorman päällä ruvetaan köröttelemään biovoimalaan – Kalajoen kymmenet viljelijät ovat perustaneet biokaasuvoimalan

Lantakuorman päällä ruvetaan köröttelemään biovoimalaan – Kalajoen kymmenet viljelijät ovat perustaneet biokaasuvoimalan

Kun vain vähän aikaa sitten Kalajokilaakson maanviljelijät istuivat sontareessään lantakuorman päällä taikko kuormaan pistettynä ajellen pakkassäällä hevosen sierainten ja lantakuorman höyrytessä peltopalasilleen, nyt alkavat vastaavat kuormat traktoreilla liikennöiden suunnata kulkunsa biokaasuvoimalan portista sisään.

Kalajokisten maanviljelijöiden hanke karjansa ja pitoeläintensä lannan tuotteistamiseksi metaania ja biokaasua sisältäväksi biokaasu-nimiseksi puhtaaksi energiaksi on saanut Suomen valtiovallalta maa- ja metsätalousministeriön kautta investointiavustuksen, jonka turvin biokaasulaitoksen perustaminen on mahdollista. Voimalaitos tuottaa aluksi lämpöä Kalajoen kaupungin verkkoon. Tarkoituksena on tuottaa myös sähkö ja liikennepolttoainetta. Sähkön tuottaminen on yhteydessä vielä puuttuvaan syöttötariffiin.

Biovoimalan kannattavuus tulee ratkaisemaan toisen voimalan rakentamisen. Voimalahankkeessa on tällä hetkellä mukana 20 – 30 maanviljelijää Kalajoelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.