Toisenlainen Kansallisen veteraanipäivän juhla – hieno juhla Raahessa

Toisenlainen Kansallisen veteraanipäivän juhla – hieno juhla Raahessa

Kansallisen veteraanipäivän juhla on Raahessa ollut aiemminkin arvokas, mutta tällä kertaa pitopaikkansa ja ohjelmansa vuoksi edellisistä poikkeava juhla muodostui erityisen hienoksi. Juhlaa vietettiin Raahen seurakuntatalon salissa sunnuntaina eli päivää ennen kalenteriin merkittyä Kansallista veteraanipäivää 2009.

Raahen seurakuntatalo oli iäkkäille osallistujille hyvä juhlallisuuksien paikka ensinnäkin, koska siellä on toimiva induktiosilmukka. Raahen Kauppaporvarin Raahesali on niiltä osin jäänyt DDR:n aikaan. Kaikki juhlaan osallistuneet saivat juoda kahvin arvokkaasti posliinikupeista ja pöydissä istuen. Kauppaporvarin Raahesalin toisen tarjoilupöydän kupit ovat kovamuovia, vaikkakin valkoista – sermones.fi on asiasta kirjoittanut kuten induktiosilmukan puutteestakin useamman kerran.

Juhlan avauksena kaupungin tervehdyksen tuonut kansanedustaja, Raahen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Unto Valpas ilmaisi selkeänä kantanaan Suomen tarvitsevan yleisen asevelvollisuuden. Valpas kiitti veteraaneja arvokkaista ansioista ja sanoi sotaveteraaneista huolehtimisen olevan tahdon asia.

Juhlapuheen pitänyt maaherra Eino Siuruainen käsitteli laajasti itsenäisen Suomen sotaveteraanien ja heidän omaistensa asioita myös henkilökohtaisesti oman elämänsä näkökulmasta. Hän itse on ollut neljän kuukauden ikäinen, kun isä on kaatunut sodassa. Henkilökohtaisten kokemusten esille ottaminen oli maaherra Siuruaiselle edelleen koskettavaa ja liikuttavaa. Juhlapuhe käsitteli myös sotaveteraanien tapaamisia Venäjän sotaveteraanien kanssa. Nuorten asian Siuruainen otti esille muun muassa erään esimerkkipaikkakunnan nuorten maailmasta, jossa osalle peruskoulun käyneitä passivoituneita nuoria ihmisiä on suunniteltu jopa kaupassakäyntiavustajaa.

Juhlan musiikista huolehti Raahen musiikkiopiston kamariorkesteri johtajanaan Jari Välimäki. Miia Paanasen viuluesityksen säesti musiikkiopiston opettaja Kristiina Tähtinen-Mattila.

Juhlan ohjelmassa oli myös ”Tuntemattoman sotilaan tunnelmia”, jonka lauluosuudet säestyksineen olivat pääosin Raahen musiikkiopiston esityksiä paitsi niiltä osin, kun esittäjänä oli Raahen kaupunginjohtaja Kari Karjalainen. Esityksen tekstiosuudet olivat suoraa luentaa Väinö Linnan teoksesta Tuntematon sotilas.

Arvokkaassa ja merkittävässä juhlassa olisi ollut tärkeää nähdä kaupungin luottamushenkilöitä ja virkakuntaa. Erityisesti oppilaitosten nykyisten opettajien, kasvattajien – musiikkiopiston esittävien opettajien lisäksi – olisi pitänyt olla juhlavieraiden joukossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.