Järeimmän ja arvokkaimman puun korkea jalostusarvo hukataan jo metsässä – puun alkukäsittely ratkaisevaa

Järeimmän ja arvokkaimman puun korkea jalostusarvo hukataan jo metsässä – puun alkukäsittely ratkaisevaa

Selluteollisuuden ehdoilla rakennetun metsäalan on uusiuduttava, jos se aikoo selvitä tulevista haasteista, sanoo Pudasjärvellä toimivan ikkunoita ja ovia vientiin valmistavan Profin Oy:n toimitusjohtaja Martti Haapala Kalevan haastattelussa (17.8.2009).

Haastattelun mukaan ikkunoiden ja ovien valmistajaa harmittaa, että metsäpolitiikan vinoutumisen vuoksi järeimmän ja arvokkaimman puun korkea jalostusarvo haaskataan jo metsässä. Ellei jykevintä tyvitukkia pilkota sellukattilaan sopivaksi kuitupuuksi, se pilataan viimeistään taitamattomalla sahauksella, sanoo Kalevan haastattelema Haapala.

Profin Oy joutuukin itse sahaamaan tuotannossa käyttämänsä tukit. Omalla hankinnalla hankitut puut sahataan syiden suuntaisesti. Puiden oikealla alkukäsittelyllä ikkunoista ja ovista saadaan kestävyydeltään huomattavasti parempia kuin muuten saataisiin. Haapalalle vanhojen puuseppien puun käsittelyn menetelmät ovat selvinneet Tornion ja Pudasjärven kirkkoremonteissa.

Haapala näkee, että kotimaisen puun jalostuksen nostaminen uusille urille edellyttää metsäsektorin kampeamista uuteen asentoon neuvonnasta alkaen. Siihen olisi nyt sopiva aika, kun metsälakia uudistetaan. Selluteollisuutta ruokkimaan valjastettu metsienhoito tuottaa hötöpuuta, jonka laatu ei ole hyvää enää massateollisuudellekaan.

”Seuraavaksi on esitetty, että puuta alettaisiin polttaa, mutta se on liian huonoa energiapuuksikin. Vanhan metsän hakkuujätteetkin ovat kolmanneksen parempia kuin hötöpuu.”

Haapalan mielestä metsien hoidossa pitäisi luopua kankeasta puunkorjuusta, jonka viimeisenä vaiheena ovat pahat arvet luontoon jättävä päätehakkuu. Paluu vanhoihin menetelmiin, joissa metsiä korjattiin harkiten, antaisi hyötyä kaikille sukupolville. Pitäisi lähteä kasvattamaan sellaisia metsiä, jotka palvelevat muutaman kymmenen vuoden kuluttua monipuolisesti, Kalevan haastattelema Haapala tähdentää.

One thought on “Järeimmän ja arvokkaimman puun korkea jalostusarvo hukataan jo metsässä – puun alkukäsittely ratkaisevaa

  1. Kyllä tässä Martin puheessa on vankka totuuden siemen kasvamassa. Toivottavasti kasvaa vielä isoksi puuksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.