Lähijuna Raahen ja Oulun välille vaikka heti…

Lähijuna Raahen ja Oulun välille vaikka heti…

On herännyt toivottu keskustelu Oulun lähijunaliikenteestä.

Raahen näkökulmasta Oulun ja Raahen välillä tulisi jo toimia InterCity-liikenteen tavalla tai toisella. Se ei toimi tällä hetkellä edes bussiliikenteenä niin, että päivittäin voisi ehtiä Raahesta Oulun yliopistolle kello kahdeksan luennoille. Opiskelijoille tämä tarkoittaa sitä, että järkevintä on vuokrata asunto Oulusta ja muuttaa myös kirjansa sinne. Aikuisopiskelija puolestaan käy opiskelukaupungissa päivittäin omalla autollaan jopa vuosien ajan. Työmatkaliikenne omalla autolla ruuhkauttaa Raahen ja Oulun välisen kapean ja kaistattoman valtatie 8:n.

Lähijunaliikennettä Oulun ja ympäristön välillä on heti asian esille ottamisen yhteydessä pidetty utopistisena, mahdottomana ja kalliina. Toisin ajattelee Suomen Rautatiematkustajat ry:n puheenjohtaja Kalevi Kämäräinen. Hän kirjoittaa asiasta (Kaleva 18.8.2009) otsikolla ”Lähijunia Ouluun vaikka heti”.

”Kannattavuuden suhteen liikenne saattaa kuitenkin olla nopeastikin toteutettavissa, vaikka operaattorina olisi VR Oy. Perustelen arviotani käytännön esimerkin valossa.

Yhtiö ajaa Parikkalan ja Savonlinnan väliä niin sanotuilla kiskobusseilla, joiden kapasiteetti on jotakuinkin linja-auton luokkaa…. Junien keskimääräinen matkustajaluku on lähempänä viittäkymmentä kuin sataa. Vaikka radanvarren väestöä on selkeästi Oulun seutua vähemmän, junat kulkevat ilman yhteiskunnan tukea. … Ensi hätään Oulun lähiliikennettä voisi kokeilla sähkövetureilla ja sinisillä vaunuilla, jolloin yhtiön alkukustannukset jäisivät vähäisiksi.

Muutaman laiturin rakentaminen puolestaan ei ole niitä kalleimpia Ratahallintokeskuksen menoeriä.

Pohjanmaan rata on toki ruuhkainen, mutta tässäkin näen ydinkysymyksenä tahdon tai sen puutteen. Jossakin laajuudessa lähijunat voisivat kulkea vaikka heti.

…..

Niin ikään linja-autoyhtiöiden toivoisi nousevan asenteiden poterosta ja oivaltavan, että joukkoliikennettä voi harjoittaa kiskoillakin, jos tähän annetaan mahdollisuus.”

Raahe-Oulun InterCity-liikenteen järjestämiseksi sermones.fi on vedonnut myös yksityisiin sijoittajiin artikkelissaan ”Raahen miljonäärit yhtykää – rautatie Raahen ja Oulun välille” (26.1.2009).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.