Pohjoisen kulttuuri-instituutin tulee johtaa arktisen alueen teologiseen ja uskontotieteelliseen yliopistotutkimukseen – Lapin yliopistolle haaste merkitsee valtiovallan tehtäviin kuuluvan sivistystehtävän hoitamista

Pohjoisen kulttuuri-instituutin tulee johtaa arktisen alueen teologiseen ja uskontotieteelliseen yliopistotutkimukseen – Lapin yliopistolle haaste merkitsee valtiovallan tehtäviin kuuluvan sivistystehtävän hoitamista

Suomen Pohjoisen kulttuuriorganisaation tulee lähteä kehittymään arktisen alueen teologisen ja uskontotieteellisen tutkimuksen yliopistotutkimukseen Lapin ja naapurivaltioiden pohjoisissa yliopistoissa. Yliopistotutkimuksen näillä tieteen aloilla tulee olla osa Suomen arktista strategiaa.

Sermones.fi on kirjoittanut asiasta 13. lokakuuta 2009 julkaisemassaan artikkelissa, joka löytyy hakusanalla ”Lapin yliopisto”.

Suomen pohjoisen alueen sekä Barentsin ja koko arktisen alueen teologinen ja uskontotieteellinen tutkimus ovat sikäli myötätuulessa, että kyseisten tieteenalojen voi katsoa olevan osa rakentumassa olevaa Pohjoisen kulttuuri-instituuttia. Ainakin Pohjoisen kulttuuri-instituuttiin äsken valittujen professorinimitysten voisi ennakoida laajentumista tieteelliseen perustutkimukseen, sillä professori Juha Pentikäinen on Helsingin yliopiston uskontotieteen laitoksen perustajaprofessori 1970 – 2008.

Lapin yliopiston, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun ja Ammattiopisto Lappian Pohjoisen kulttuuri-insituutin neljästä professorin virasta kolme on täytetty. Nimitetyt professorit ovat pohjoisen etnografian professori Juha Pentikäinen, elokuva- ja televisiotuotannon professori Hannu Kahakorpi sekä soveltavan kuvataiteen professori Glen Coutts. Neljäs professori tulee olemaan äänisuunnittelun asiantuntija.

Pohjoisen kulttuuri-instituutti on osa Lapin korkeakoulukonsernia. Sen keskus on Torniossa. Kemi-Tornio-alueelle sijoittuva, verkostona toimiva kulttuuriorganisaatio suunnittelee, ohjaa ja koordinoi kulttuurialan koulutusta, tutkimusta ja kehitystyötä. Instituutti osallistaa ja aktivoi kansalaisia kulttuurituotantoon ja kulttuuriperinnön säilyttämiseen.

Pohjoisen kulttuuri-instituutin verkostokumppaneina toimivat muun muassa Matkailun koulutus- ja tutkimusinstituutti ja Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus. Kulttuuri-instituutti saa tukea Euroopan aluekehitysrahastolta.

Pohjoisen toimijoilla on valtakunnalliseen sivistystehtävään kuuluva haaste lähteä luomaan Lapin yliopistoon teologista ja uskontotieteellistä perustutkimusta. Suomen arktista strategiaa ei pidä hyväksyä ilman näitä Suomen, Barentsin ja koko arktisen alueen sivistyselämän ja sivistyshistorian substanssin osa-alueita, kulttuurien ydintä. Myös Pohjoisen kulttuuri-instituutin taholta toivoisi aloitteellisuutta teologisen ja uskontotieteellisen perustutkimuksen perustamiseen Lapin yliopistossa.

Ks. sermones.fi artikkelit hakusanalla Lapin yliopisto!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.