Olisi pitänyt tutkia toisilla kysymyksillä – kysymyksessä on lasten mielikuvamaailma

Olisi pitänyt tutkia toisilla kysymyksillä – kysymyksessä on lasten mielikuvamaailma

Tutkimustuloksina esitellyt tiedot opettajien harjoittamista seksuaalisista oppilaittensa kosketteluista on koettu hämmentävinä opettajien ja omia kouluaikojaan muistelevien jo iäkkäiden ihmisten keskuudessa. Tutkimustuloksina kerrottujen tapausten kaltaisia kokemuksia ei ole tiedossa paitsi, että joku muistaa jonkun oppilaan pistäneen opettajaa harpilla takapuoleen ja opettajista on muistettu karttakepillä uhkailemiset.

On kyselty tutkijoiden ja heidän kysymyksenasettelujensa maailmankuvan perään. Missä sexistisessä maailmassa tutkijat elävät?

Tutkimuksessa käytettyjen kysymysten on katsottu tekevän lapsista seksuaalisia uhreja kun tarkoitus oli päinvastainen eli oli tarkoitus tehdä lapsiuhritutkimus. Oliko näyttävästi uutisoitu tutkimustulos ammattikorkeakoulun nuoren opiskelijan harjoitustyö, ensimmäinen ”tutkimus”? Tutkimus on tehty Tampereella toimivassa poliisiammattikorkeakoulussa pari vuotta sitten.

Totta on, että myös opettajien keskuudessa on eri tavoin ilmenevää moraalittomuutta, mutta sen tutkimisen ja esille tuomisen tulisi tapahtua toisin kuin miltä nyt julkisuudessa esitellyssä tutkimuksessa näyttää tapahtuneen. Peruskouluikäisille tehdyt kysymykset nimellä seksuaalinen koskettelu ovat herättäneet ihmettelyä ja paheksumista. Kysymykset ja kysymyksenasettelut olisi voitu muotoilla toisin. Näin kyselyn tuloksista tehdyt johtopäätökset olisivat olleet luotettavampia.

Ensisijaisesti opettajien tavat oppilaittensa ja opiskelijoittensa kanssa tulisi tutkia koulun ja oppilaitoksen toimintakulttuurin kautta. Sieltä kaikki lähtee.

Jäykässä suomalaisessakin kulttuurissa aikuisten ihmisten läheisyyteen kuuluvat harteille taputtamiset, läimäittelyt selkään, lämpimien tunteiden merkkinä käsivarteen tarttumiset, halailut ja nauravat ravistelut, päähän taputtelut jne. Anteeksi pyydettäessä ja anteeksi antaessa voidaan kietoa kädet toisen kaulan ympärille. Lasten välisissä kaplakoissa on hyvä oppia pyytämään ja antamaan anteeksi juuri kädet toisen lapsen kaulalle kiedottuina, näin ainakin perhepiirissä sisarusten ja vanhempien kesken. Lapsia on pidettävä sylissä ja hyväiltävä rakkaasti ja lämpimästi. Vielä isonkin tytön ja pojan on saatava välistä istua isän ja äidin sylissä. Läheisyyteen kuuluu myös fyysinen läheisyys.

Silmiin ei ole osunut uutisointia poliisikorkeakoulun tutkimuksen tekotavasta eli mitä kaikki tutkimuksen kysymykset olivat. Selitykseksi ei riitä, että kysymyksessä oli poliisikoulutukseen kuuluvasta tutkimuksesta. Eivät lapset saa olla uhreja – heidän mielikuvamaailmaansa vaikuttamisessa – edes poliisien koulutuksessa. Kysymysten olisi pitänyt olla harkitumpia. Tämän päivän lasten ja nuorten maailma on jo muutenkin niin täytetty seksuaalisilla viesteillä, ettei sitä tule korostaa enää niin sanotun tutkimuksen keinoin. Kasvatuksessa on otettava huomioon lasten ja nuorten ikään kuuluva kehitysvaihe niin, että heidän annettaisiin rauhassa elää sitä kehitysvaihetta, missä ovat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.