Raahelaiset haluaisivat olla Venäjän federaation kansalaisia – vai mistä johtuu Talvisodan päättymisen nuiva muistaminen?

Raahelaiset haluaisivat olla Venäjän federaation kansalaisia – vai mistä johtuu Talvisodan päättymisen nuiva muistaminen?

Raahelaiset haluaisivat olla Venäjän federaation kansalaisia, vai? Näin voitanee kai kysellä kun on tänään 13. 3. kierrellyt autolla pitkin kaupungin katuja jopa ajellen tarkoituksella tiettyjen katujen kautta katseen etsiessä itsenäisen ja vapaan Suomen, suomalaisten isänmaan siniristilippua.

Päivä ei ole niin sanottu virallinen liputuspäivä, mutta yleinen liputus on ollut suositus. Ilman suositustakin isänmaataan rakastava valveutunut kansalainen olisi kohottanut Suomen lipun juhla-asentoon.

Tänään 13. maaliskuuta 2010 on kulunut 70 vuotta Talvisodan päättymisestä. Raskain ehdoin tehty rauha tarkoitti kuitenkin sitä, että Suomi säilytti itsenäisyytensä ja vapautensa. Tappion päivä 70 vuotta sitten oli sittenkin voiton päivä

Raahelle on tunnusmerkillistä, ettei pihapiirissä liehu Suomen lippu virallisinakaan liputuspäivinä. Syynä on se, ettei pihalla ole edes lipputankoa. Useimpien raahelaisten lipputangottomuus ei johdu varallisuuden puutteesta. Nyt vähäistenkin lipputankojen liputtomuus teki erityisen ikävän vaikutuksen. Puolen päivän aikoihin katse tavoitti ainoastaan 1- 2 yksityiskodin pihalta Suomen lipun sermones.fi:n omistajan kodin lipputankoon aamulla kohotetun lipun lisäksi. Kiikun kaakun suomalaista maitoa kauppaavan S-kauppaketjun Prisman lipputanko oli myös ilman Suomen lippua – infoon jätetty huomautus liputuspäivästä – Suomen siniristilipun – ei vaikuttanut. Yleisesti myös taloyhtiöt näyttivät olevan täysin tietämättömiä suuresta merkkipäivästä. Kanavan rannan yhden kerrostalon pihamaalta lippu erottui. Samoin oli lippu Raatihuoneen eli kaupungintalon sekä kaupunginkirjaston lipputangoissa. Ammattiopistolle ja muutamalle taloyhtiölle myös kunniamaininta, lipputangossa oli asiaan kuuluvasti Suomen lippu.

Raahen lipputankojen liputtomuus tänään 13. maaliskuuta Talvisodan päättymisen merkittävänä muistopäivänä oli ikävä näky. Voisiko olla niin, että useimmat kaupungin asukkaista eivät edes tienneet mitään maaliskuun 13. päivästä ja siihen liittyvästä? Olisiko näille kaupunkilaisille sama minkä maan kansalaisia he olisivat? Missä asennossa heidän suunsa olisi nyt, jos Suomi kuuluisi Venäjän federaatioon oltuaan talvisodasta alkaen yksi Neuvostoliiton tasavalloista? Tai jos he asuisivat Siperiassa, olisivat kotoutuneet eli integroituneet Siperiaan? Niihin oloihinko heidän kaipuunsa on, vai mistä tämä liputtomuus?

Raahen kaupungin olisi tullut osoittaa kunnioitustaan itsenäiselle Suomelle myös järjestämällä aiheeseen liittyviä tapahtumia ja juhlallisuuksia. Valtakunnan tasolla on ollut tasavallan juhlaseminaari ja eri paikkakunnilla sotaveteraanien juhlatilaisuuksia sekä muuta asiaan kuuluvaa. Raahelta puuttuu sivistysjohto, joka kykenisi tämän kaltaisiin sivistystekoihin – on kylläkin viranhaltijoita joiden korkean palkkauksen luulisi jo sinällään motivoivan kulttuuritekoihin, mutta ei. Tyhjillään oli kaupungin juhla- ja kulttuurirakennus Kauppaporvari, edes Suomen lippua ei hulmunnut lipputangoissa.

One thought on “Raahelaiset haluaisivat olla Venäjän federaation kansalaisia – vai mistä johtuu Talvisodan päättymisen nuiva muistaminen?

  1. Meillä liputettiin ja ja kun illansuussa radion lauantain toivotuissa levyissä kuului Sibeliuksen johtamana Andante festivo, kyllä oli juhlallista. Raskaan mutta voitokkaan rauhan päivän muistoksi pihaamme koristivat illalla vielä ulkotulet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.