Höyhensikö Iivana Julma Mikael Agricolan hengiltä? …

Höyhensikö Iivana Julma Mikael Agricolan hengiltä? …

Kiitos nimettömälle kommentoijalle höykkyyttää-verbin kritiikistä sermones.fi:n artikkelissa ”Höykkyyttikö Iivana Julma Mikael Agricolan hengiltä? – ……”! Nimettömän ehdotus on höykyttää-verbi.

Mutta miten on? Googlen Suomi sanakirjan mukaan ensimmäinen synonyymi verbille höykyttää on ”hakata”. Verbi höykkyyttää sen sijaan saa googlesta runsaasti käyttöesimerkkejä sekä Suomi sanakirjalta kysymyksen ”Tarkoititko höyhentää?”

Sermones.fi on tarkoittanut nimenomaan höyhentämistä, joka tarkoittaa myös löylyttämistä. Kumpaankin kuolee tai voi kuolla. Niin, että sermones.fi ei tarkoittanut yksitoikkoista hakkaamista vaan tietenkin höyhentämistä. Kyllä siinä kuolee, kun elävältä nykitään höyhenet.

Myös voisi arvella, että aluksi höyhentäminen voisi naurattaa – ajatellen venäläistä naurukulttuuria – kunnes huomaa ja kokee, että höyhenet nykitään höyhen höyheneltä.

Tosin höykyttää-verbillekin kyseinen sanakirja tarjoaa synonyymeiksi sanoja pehmittää, peitota, piestä, suomia ja löylyttää. Ja onhan kovaan löylyn ottoon kuoltu vielä viime kesänä Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.