Tarvitaan eri tavoin ajattelevien hallitus

Tarvitaan eri tavoin ajattelevien hallitus

Tämän hetkisessä yhteiskunnallisessa ja poliittisessa tilanteessa Suomeen tarvitaan eri tavoin ajattelevien hallitus. Näin voi tulkita Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Vilho Harlen ajatuksia hallitusneuvotteluista (Kaleva 19.5.2011).

Harle on sitä mieltä, että kaikkien puolueiden hallitus olisi ainoa mahdollisuus yhdistää kansa yhteistyöhön kipeän taantuman varalta. ”Erimielisyys ja vaihtoehdot olisivat rikkaus ja mahdollisuus, jota tarvittaisiin juuri nyt.” Harlen mukaan puolueiden väliset ja myös niiden sisäiset näkemyserot kuuluvat reaalimaailmaan. ”Periaatteettomaan hallitushinkuun perustuneen yksimielisyyden poismenoa ei kannata surra.”

Harle perustelee näkemystään kaikkien puolueiden hallituksesta kunnallisella päätöksentekodemokratialla. Siinä eri puolueiden hallitus on hyväksi koettu ja toimiva malli. Se on kunnallisdemokratian kulmakivi, Harle todistaa.

Samaan aikaan kun Suomessa on käynnissä rakennemuutos, maailmanpolitiikassa käydään sotaa globaalin kilpailutalouden ja keinotekoisen kasvun näyttämöllä. Kansallisessa elonjäämiskamppailussa kaikki häviävät, Harle näkee. Hän katsoo Suomen elävän tällä hetkellä poliittista kriisiä, jota ei ole koettu aikaisemmin.

”Kaikkien puolueiden hallitus on sodan- ja kriisiajan hallitus.”

Harle todistelee edelleen, että kaikkien puolueiden hallituksessa syntyisi enemmistö kaikissa asioissa ja kaikissa ratkaisuissa. Asialinjalla toimittaessa eri osapuolet olisivat enemmistön puolella aina sen mukaan, minkä asian käsittely olisi meneillään. Vastaavasti jokaiselle enemmistölle syntyisi vuoronperään oppositio. Eduskunta noudattaisi samaa asialinjaa kansanedustajien voidessa äänestää kussakin asiassa haluamallaan tavalla. ”Myös eduskunnassa syntyisi näin asialinjan mukainen enemmistö ja vähemmistö kussakin asiassa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.