Ompelulanka pannaan neulansilmään lampun valossa – kuitenkin amerikkalaiset saattavat valita presidentiksi republikaanien Mitt Romneyn

Ompelulanka pannaan neulansilmään lampun valossa – kuitenkin amerikkalaiset saattavat valita presidentiksi republikaanien Mitt Romneyn

”Presidentti Barack Obama sytytti huoneeseen valot ja hän sai tästä teosta Nobelin rauhanpalkinnon. Nyt maailma marmattaa. Kenelle tai keille palkinto sitten olisi pitänyt jakaa? Tuleeko mieleen yhtään nimeä?

Tuleeko mieleen muita kuin arkkitehdit, jotka osaavat jo suunnitella kehitysmaihin rakennuksia kyseisten maitten omista materiaaleista hyväksymättä enää länsimaitten betonilaatikoita huoneita kuumentamine peltikattoineen? He olisivatkin palkinnon arvoisia edistäessään tavallaan rauhaa.”

Näin kirjoitti sermones.fi 17.lokakuuta 2009 Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman rauhanpalkinnosta.

Yhdysvaltain presidentin vaalit ovat parin viikon päästä. Televisioväittelyissä ehdokkaat demokraattiehdokas presidentti Obama ja republikaanien ehdokas kuvernööri Mitt Romney ovat melko tasaväkisiä. Avainvaltioiden Floridan, Ohion ja Virginian äänestäjiltä odotetaan paljon.

Pohjois-Amerikan uskonnollisuuden tutkija suomalainen Markku Ruotsila ennusti ennen Yhdysvaltain edellisiä vaaleja kirjassaan ”Yhdysvaltain kristillinen oikeisto”(2008), että Yhdysvaltain kristillinen oikeisto voi radikaalistua, jos marraskuun presidentinvaalit muodostuvat sille pettymykseksi (sermones.fi 7.11.2008).

Ne muodostuivat kristilliselle oikeistolle pettymykseksi, sillä presidentiksi valittiin demokraatti Barack Obama.

Ruotsila perustelee näkemyksensä sillä, että tällaista radikalisoitumista on tapahtunut aina kun Yhdysvaltain evankeliset uskovaiset ovat ensin maistaneet poliittista valtaa ja ”alkaneet unelmoida pikaisesta, suuresta muutoksesta mutta sitten huomanneet, etteivät poliitikot olekaan oikeasti kiinnostuneita”.

Aina kun näin on tapahtunut, osa pettyneistä aktivisteista on luopunut poliittisesta toiminnasta ja toinen osa on radikalisoitunut, Ruotsila kirjoittaa tutkimuksessaan.

Siis miten Yhdysvallat äänestää marraskuussa?

Presidentti Obama tulisi pitämään valot huoneessa päällä – muuten on mahdotonta pujottaa lankaa neulansilmään. Kuvernööri Romneyissa on epäselvää, missä määrin hän ulkopolitiikassa tulisi edustamaan Yhdysvaltain missionäärisyyttä kristillisen oikeiston tapaan.

Presidentti Obamankaan kädet eivät ole täysin puhtaat Yhdysvaltain asian ajamisessa. Sermones.fi on kirjoittanut siitä 7.11.2008 ”Amerikkalainen tuttava totesi presidentti George W. Bushin toisen presidenttikauden alkupuolella, ettei Yhdysvaltain ulkopolitiikka olisi ollut toisenlaista, vaikka presidenttinä olisi ollut demokraatti.

Tuttavan arvio osui varmaan oikeaan, sillä lehtitietojen mukaan Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokas Barack Obama on oman presidentinvaalikampanjansa aikana tuonut esiin mielipiteensä, että terroristijohtaja Osama bin Laden pitäisi teloittaa, jos hänet saadaan kiinni elävänä. Kuitenkin juuri nyt Yhdysvaltain demokraateilla olisi ollut ihmisyyttä koskeva näytön paikka.”

Yhdysvaltain juuret ulkopoliittisina toimijoina ovat syvemmällä kuin mitä on kummankaan puolueen, republikaanien ja demokraattien, ajattelu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.