”Suomi ei ole täydellinen, mutta Suomi on paras” – Sanoilla voi tulkita myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuhetta 1.1.2014 – Suomi on aina ollut Eurooppaa – Euroopan arvot

”Suomi ei ole täydellinen, mutta Suomi on paras” – Sanoilla voi tulkita myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuhetta 1.1.2014 – Suomi on aina ollut Eurooppaa – Euroopan arvot

Tasavaltamme presidentin Sauli Niinistön uudenvuodenpuhetta 1.1.2014 on tulkittu EU-liehakoinniksi, jolloin on ohitettu puheen yleiset Eurooppa-osiot. Varsinaiselta sisällöltään uudenvuodenpuhe oli Eurooppa-puhetta ja sen esille tuomista, että Suomi on osa Eurooppaa.

Suomi on aina ollut Eurooppaa. Vaikka Suomi on saanut varhaisia vaikutteita idästä, idän ja Bysantin kulttuurista, sen varsinainen substanssi, sisin olemus ja luonne, on ns. lännen kulttuurin vuorovaikutusta. Lännen kulttuurin kanssakäymisissä Suomi omaksui arvot, joista puhuttaessa puhutaan Euroopan arvoista.

Vaikka presidentti Niinistö mainitsi puheessaan epäonnisia asioita ja tapahtumia, yleispiirteinä puheessa olivat positiivisuus ja kannustavuus samaan tapaan kuin puolikymmentä vuotta sitten Raahen kaupunginhallituksen silloinen puheenjohtaja, nuori lääkäri Pyry Suonsivu lausui itsenäisyysjuhlan 2009 ja samalla Raahen kaupungin 360-vuotisjuhlan avaussanoissaan ”Suomi ei ole täydellinen, mutta Suomi on paras”.

Euroopan unioni on syntynyt talousliittona, mutta samalla sen säilyttämiseksi, mitä presidentti Niinistö puheessaan piti unionin kovana ytimenä. ”Meidän on oltava rehellisiä siitä, mitä varten EU on olemassa. On muistettava, että rauha, demokratian arvot ja hyvinvointi – sanalla sanoen ihmisen elämän vakaus ja vapaus ovat se unionin kova ydin. Tätä ydintä on vaalittava.”

Presidentti Niinistö vetosi Suomen historian selviytymiskokemuksiin. ”Me emme pikkutuulessa taivu, emmekä kovassakaan viimassa taitu. Suomella on tässä muuttuvassakin maailmassa selvät vahvuutensa. Perustuksemme on vankka – hyvin koulutettu kansa, joka luottaa demokratiaan, oikeusvaltioon ja tasa-arvoon. Yhteiskuntamme ei ole särötön, mutta se on yhä kestävää tekoa.”

Euroopan arvojen peruspilareita ovat kristinusko ja antiikin humanismi, joihin kolmantena on lisätty roomalainen oikeus.

Seuraavassa linkissä sermones.fi:n artikkeli ”Euroopan arvoista” (7.12.2009):

http://www.sermones.fi/2009/12/euroopan-arvoista/

Suomi on myös luterilaisen eetoksen maa, sekin kulttuuripääoma on tullut lännestä suoraan Saksasta ja Ruotsin kautta. Seuraavassa (sermones.fi 23.6.2008) pääministeri Paavo Lipposen näkemys Suomesta Pohjoismaana ja Eurooppana, sermones.fi:n kirjaessee Paavo Lipposen teokseen ”Järki voittaa”.

Pääministeri Lipponen argumentoi voimakkaasti Ruotsin ajan merkitystä Suomen syntymiseksi ja säilymiseksi länsimaisena eurooppalaisena Ruotsin Itämaana ja myöhemmin itsenäisenä valtiona.
http://www.sermones.fi/2008/06/paavo-lipponen-avasi-keskustelun-sivistyksesta-intellektuaalisuudesta-ja-menneisyyden-hallinnasta-%E2%80%93-suomalaista-identiteettia-etsimassa-ja-samalla-eurooppalaista-%E2%80%93-missa-keskustelijat/

Sermones.fi puolestaan on argumentoinut Jorma Ollilan johtaman Suomen maabrändivaltuuskunnan loppuraportin ”Tehtävä Suomelle” rakentumista Suomen kulttuurin läpäisemän luterilaisen eetoksen perustukselle. ”Vuoden 2010 marraskuussa valmistuneen raportin esittelemä brändi on rakentunut myönteiselle maailmankuvalle ja valoisille ajatuksille.”

Seuraavassa sermones.fi:n artikkeli ”Maabrändin paradigmaa etsimässä” (14.4.2012).

http://www.sermones.fi/2012/04/maabrandin-paradigmaa-etsimassa/

Presidentti Niinistön uudenvuodenpuhe oli myös kannanotto demokratiaan kuulumattomalle toiminnalle. Demokratiaan ei kuulu väkivalta, ei tekoina eikä sanoina.

One thought on “”Suomi ei ole täydellinen, mutta Suomi on paras” – Sanoilla voi tulkita myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuhetta 1.1.2014 – Suomi on aina ollut Eurooppaa – Euroopan arvot

  1. Sanoja vuodelle 2014 ja aikaisempia sanoja blogissani: pirjo-koivukangas.blogspot.fi.
    Lämpimin terveisin Pirjo Koivukangas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.