Ruotsin turvallisuusstrategia puhuttaa. – Keskusteltaessa maan turvallisuudesta keskustellaan ihmiskäsityksestä – Ks. sermones.fi:n alla oleva linkki!

Ruotsin turvallisuusstrategia puhuttaa. – Keskusteltaessa maan turvallisuudesta keskustellaan ihmiskäsityksestä – Ks. sermones.fi:n alla oleva linkki!

Ruotsin turvallisuusstrategia puhuttaa. – Keskusteltaessa maan turvallisuudesta keskustellaan ihmiskäsityksestä – Ks. sermones.fi:n alla oleva linkki!

Ruotsin puolikymmentä vuotta sitten julkistetussa turvallisuusanalyysissä luovuttiin vuosisataisesta ihmiskäsityksestä, luterilaisesta, että ihminen on paha. Pahimpana uhkana nähtiin enää luonto. Nyt näiden päivien uutisoinneissa on nähty, miten totta on, mitä Ruotsin puolustusvoimien komentaja on sanonut, että Ruotsi pystyisi puolustautumaan vihollisen hyökätessä vain viikon ajan. Venäjä on jo päässyt harjoittelemaan ydinasehyökkäystä Ruotsiin.

Uusi turvallisuusanalyysi perustui pasifistiselle ihmiskäsitykselle ja tuloksiin kaikissa tapauksissa ei olla tyytyväisiä. Rauhan aikana pasifismi hyvä ihminen-oppeineen on haastanut luterilaisen etiikan pessimistisemmän ihmiskäsityksen. Luterilaisen etiikan näkemys ihmisestä kaksijakoisena on kuitenkin osoittautunut realistiseksi perustaksi reaalipolitiikan maailmassa. Luterilaisen etiikan mukaan ihminen on sekä hyvä että paha, ei vain heikko, vaan paha. Kristittyynkään ei voi luottaa! Ja näiden luterilaisen etiikan periaatteiden tulisi jatkossakin olla Suomen turvallisuusanalyysin perustana. Se olisi/on reaalipolitiikkaa.

Seuraassa artikkeli ”Ihminen on myös paha” (sermones.fi 17.12.2007)

http://www.sermones.fi/2007/12/ihminen-on-myos-paha/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.