Päiväkirjastani 28.5.2014

Päiväkirjastani 28.5.2014

Odotellaan rauhassa, mitä Euroopan parlamenttivaalien tuloksesta seuraa. Suomesta Euroopan parlamenttiin lähtevät poliitikot ovat tuttua joukkoa, jonka näkemykset ja liikkeet ovat suurinpiirtein tiedossa.

Keskustalaisissa piireissä varmaan tunnetaan erityistä turvallisuutta Olli Rehnin, Paavo Väyrysen ja Anneli Jäättenmäen tultua valituiksi suurilla äänimäärillä. Kansanedustajan ja entisen ministerin Merja Kyllösen mukana menee Brysseliin kainuulaista tietämystä. Väyrysellä ja Kyllösellä on ruohonjuuritason tietämystä tavallista tavallisimpien ihmisten arjesta Pohjois-Suomen näkökulmasta. Väyrynen ja oululainen Liisa Jaakonsaari edustavat erityisen kokenutta joukkoa.

Euroopan parlamenttivaaleissa menestyneet erilaiset populistiset ja äärioikeistolaiset puolueet ovat keskusteluttaneet medioissa. Suomen perussuomalaiset ovat niissä keskusteluissa saaneet mainetta, johon perussuomalaisten enemmistö ei samaistu. Pohjois-Suomesta muun muassa muhoslainen Pirkko Mattila on kolumneistaan tunnettu arvostettu kansanedustaja.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Erkka Railo rauhottelee populistien ja äärioikeistolaisten aiheuttamaa huolta ja pelkoakin. Hän pitää todennäköisenä, että oikeistopopulistit aiheuttavat parlamentissa pikemminkin vain häiriöitä, kuin todellista muutosta Euroopan unionin kehittämiseen. (Kaleva 28.5.)

Railo korostaa, että oikeistopopulistien haluamaan Euroopan unionin heikentämiseen tai hajottamiseen Euroopan parlamentilla ei ole valtaa muuten kuin perusopimusta muuttamalla. Se taas edellyttäisi jäsenmaiden yksimielistä aloitetta. ”Sellaista yksimielisyyttä ei ole näköpiirissä missään asiassa, eikä ainakaan EU:n heikentämisessä”, Railo kirjoittaa Kalevan alakerta-artikkelissa.

Jos suomalaisista mepeistä joku erityisesti herättää huolta, hän on mammuttiäänimäärän vaaleissa saanut Alexander Stubb. Hän on ulkopoliittisena toimijana osoittanut tietämättömän innokkuutta. Hän oli aikanaan Georgian kysymyksessä valmis asettumaan Georgian puolelle, arabikevät innosti häntä ja Libyan ”kevään” ratkaiseminen asevoimin. Onko hänen huomattu korostavan neuvotteluratkaisua Venäjän ja Ukrainan kysymyksessä? Kuitenkin vastakkainasettelu Euroopan unioni-Ukrainan ja Venäjän asia tulisi saada puretuksi mitä pikimmin.

Jos on pohdittu perussuomalaisten kannattajakunnan kansalaishyveitä, yhtä hyvin on syytä pohtia Stubbin äärikannattajien ajattelutapoja. Mistä piireistä aikanaan tuli kommentteja, että perussuomalaiset tuntee ulkonäöstä…..? Toisaalta kenokauloja on joukoissa kuin joukoissa.

Kaleva julkaisi Railon rauhoittelevan artikkelin hätäilevän Liisa Jaakonsaaren jälkeen. Europarlamentaarikko Jaakonsaari kysyy ”Muutosvaalit, mutta mihin suuntaan?” (Kaleva 27.5.) Jaakonsaari on jo kohdannut populistien ja äärioikeistolaisten toimintatavat Euroopan parlamentissa. ”Olen seurannut parlamentissa rouva Le Penin työskentelyä. Häntä näkee siellä aika harvoin ja aggressiiviset puheensa hän aina kohdistaa suoraan ranskalaiselle kotiyleisölle.”

Jaakonsaari sanoo ihmetelleensä, miksi kannattaa pyrkiä Euroopan parlamenttiin, jos ideana on vain sen tekeminen naurettavaksi tai toimintakyvyttömäksi. Hän kuvaa myös Britanniassa voittaneen UKIP-puolueen puheenjohtajaa. ”Nigel Farage ei jätä Euroopan parlamentissa hetkeäkään käyttämättä pilkatakseen Euroopan unionia tai pelotellakseen brittejä Britanniaan vyöryvillä miljoonilla maahanmuuttajilla, ’jotka vievät Sinun työpaikkasi’”.

Kansalaisten toimintatapoihin on luettava myös tapa, jolla asennoidutaan äänioikeuden käyttämiseen. Yli puolet Suomen äänioikeutetuista eivät saaneet itseään äänestyspaikoille, eivät ennakkoäänestypaikkoihin marketeissa eivätkä vielä varsinaisena äänestyspäivänäkään sunnuntaina 25. toukokuuta.

Kyösti Kallio oli oli itsekasvatuksen puolestapuhuja. Hän sanoi parlamentarismin olevan niin suuriarvoinen oikeus kansan kädessä, että meidän tulee pyrkiä kasvattamaan itseämme sen arvoiseksi. Kireänä 1930-luvulla Kallio varoitti väkivallasta ja kehotti maltillisuuteen, mutta hänen sanansa sopivat myös heille, jotka eivät äänestä, vaikka kulkevat äänestykoppien ohi hihat koppien seiniä hipoen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.