Päiväkirjastani 9. toukokuuta 2014

Päiväkirjastani 9. toukokuuta 2014

Painakaamme peukkuja monimiljonääri Mihail Hodorkovski! Olet luvannut, ettet enää osallistu politiikkaan, kun pääsit vapautumaan pitkäaikaisesta vankeudesta. Kuitenkin kävi kuin aikanaan nuorelle Johan Ludvig Runebergille, ”ma lu’in rivin, lu’in kaks, vereni tunsin kuumemmaks”.

Ei edes Vänrikki Stålin tarinain uusi suomennos ”Luin rivin, luin kaksi, pulssi kiihtyi kiivaammaksi” kykene kuvaamaan veresi liikkeitä Ukrainan uutiset kuultuasi. Sanoit kuin sotaveteraani nuorelle Runebergille: ”Jotain ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin”. Kohta jo pidit puhetta Itä-Ukrainan Donetskissa. On uutisoitu, että yritit muuttaa itä-ukrainalaisten käsityksiä Ukrainan uudesta hallituksesta.

Painakaamme, Mihail Hodorkovski, siis peukkuja! Niin lupasi myös sermones.fi sulkea silmänsä tälle maailmalle, mutta joitakin päiväkirjamerkintöjä se julkaisee.

Sotšin iki-ihanien olympialaisten viimeisten sävelten tuskin vaiettua Venäjältä alkoi kuulua kummia, Sotšin kanssa samalta suunnalta, Mustanmeren rantamilta Krimiltä.

Krimin jälkeen mediat ovat reagoineet voimakkaasti Ukrainan tapahtumiin. Nyt viikkojen kamppailujen jälkeen Suomen Kuvalehti toteaa pääkirjoituksessaan 9. toukokuuta, että Venäjän irrottautuminen kansainvälisistä pelisäännöistä oli odottamaton, tyrmäävä isku….. Venäjän johto on viestittänyt jo jonkin aikaa, että sen arvot poikkeavat lännestä…..”

Suomen Kuvalehdeltä yllättävä tietämättömyytensä paljastaminen. Osoittanee Länsi-Euroopan yhteistä tietämättömyyttä Venäjän todellisesta olemuksesta, sielusta. Venäjä on valtionakin manner.

Myöskään venäläistä ihmistä ei voi identifioida länsimaiseen eikä varsinkaan amerikkalaiseen ihmiseen. Venäläinen ihminen on paljon kärsinyt ja on kärsivällinen, venäläisen ihmisen sielu on lavea, venäläinen ihminen on laveasieluinen. Ehkä suomalaiset ymmärtävät venäläistä sielua, sillä samoja suomalaisugrilaisia he ovat. Niin ovat Venäjän Euroviisulaulajasisaruksetkin aivan ilmeisiä suomalaisia sinisilmäisiä vaaleatukkaisia, olemukseltaankin suomalasta naiskauneutta.

Jo Venäjän sitoutuminen ortodoksiseen kirkkoon on toista kuin Yhdysvaltain protestanttinen uskonnollisuus. Kun presidentti Vladimir Putin on viettänyt pääsiäisen Laatokan luostarisaarella – olkoonkin, että hänellä on siellä myös datsa – se on toista kuin amerikkalainen uskonnollisuus.

On totta, että Venäjän toimet Krimin ja Ukrainan asiassa ovat olleet pettymys. Suomen Kuvalehti tilittää tämän päivän pääkirjoituksessaan, että pettymys oli erityisen suuri, koska länsi odotti Venäjästä liittolaista yhteisten arvojen toteuttamisessa.

Krimin asiassa on muistettava, että Mustallamerellä on myös Nato vartioinut asemiaan. Venäjän herkkyys Krimin suhteen on nähtävä Naton kautta.

Presidentti Sauli Niinistön puhelinsoitto presidentti Putinille lähipäivinä on merkittävää yhteydenpitoa ja vaikuttamista.

Päiväkirjamerkintöjä ryydittävät sermones.fi:n päivitetyt artikkelit Valokeilassa nyt osastossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.