Uusi kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho

Uusi kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho

Uudeksi kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeriksi valittu puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sai heti nimityksensä alkumetrien vasta häämöttäessä tuimat kritiikit ainakin itseään paremmiksi ihmisiksi ajattelevilta. Perussuomalaisissa lienee kuitenkin jo totuttu kenokauloihin.

Perussuomalaisten saapuminen tai pääseminen Suomen puoluekartalle oli niin vaikea ja sanattomaksi tekevä tapahtuma, että jotkut kenokaulat ja niin sanotut paremmat ihmiset eivät muuta keksineet kuin väitteen että perussuomalaiset erottaa muista ihmisistä rumuutensa perusteella. No jako on selvä! Kauniit ja rumat!

Ehkä työmiehet ja karjanhoitajat erottaa joistakin nappaskenkäisistä hajunkin perusteella. Sahurin haju ei ole paha, terveellistä pihkaa, muistettakoon!

Mutta pyykkipojalla selviää hajuhaitoistakin! Ei muuta kuin yhdessä rakentamaan suloista ja rakasta Suomeamme!

Jännittävimmät ja pelottavimmat paikat Sampo Terhon ministerin uran aikana tulevat varmaan, jos vastassa on vaikeita Eurooppa- ja EU-tilanteita. Kansanäänestys EU:sta olisi vakava asia. Toivottavasti kansalaiset itse osaavat keskustella asiasta niin perusteellisesti, ettei äänestystä tarvita tai jos se nähdään tarpeelliseksi, siihen mennään asianmukaisesti ja asiapohjaisesti valmistautuneena.

Tulevan ministerin suhde ruotsin kieleen hämmästyttää, jopa tietämättömyyden vaikutus asenteeseen on mahdollinen. Kuitenkin läntinen kulttuuri on tullut Suomeen juuri Ruotsin kautta ja juuri ruotsinkielisenä.

Suositeltavaa luettavaa tulevalle kulttuuriministerille Sampo Terholle on Suomen sivistyshistoria alkaen katolisen kirkon tuomasta kirjakulttuurista ja luterilaisuuden lukutaidosta, sivistyksestä ja tasa-arvosta. Jokainen ihminen, mies ja nainen, nuori ja vanha, tyttö ja poika, nuoret naiset ja miehet istutettiin lukutaidon eteen ja siitä se lähti. Valtava sivistyksen, tasa-arvon ja koulutuksen aalto jokaiseen taloon ja mökkiin, jokaiseen korvenkätköön ja erämaajärven rantamille, kaikkialle laajassa Suomenmaassa. Tässä maaperässä kasvoivat halu lukea enemmän, halu tietä enemmän, halu sivistää itseään ja muita! Kasvoi itsetietoinen, ryhdikäs sivistynyt kansa, joka sisäisen henkensä palossa alkoi tähytä itsenäistä Suomea.

Tämä kansa on asunut ja elänyt, asuu ja elää edelleen orientin, bysantin, idän ortodoksisen ja vahvan poliittisen kulttuurin rajalla kanssakäymisessä ja vastavuoroiseen kunnioitukseen sitoutuneena. Haaste ja lahja Suomelle, länsimaisen kulttuurin etuvartiolle! Ja nyt tämä etuvartio näprää ruotsinkielen taidon kanssa sen sijaan, että entisestään vahvistaisi juuristaan lähtevää kasvua. Idän kulttuurin, läheisen rajanaapurin, kielen taito tietysti on hyvä hankkia ja sitä kanssakäymisin ylläpitämään, mutta ei ruotsinkielen kustannuksella.

Ministerin nimitystään odottavalle Terholle olisi suositeltavaa luettavaa vaikkapa Paavo Lipposen ”Järki voittaa” (2008). Eduskunnan puhemies ja pääministeri emeritus Lipponen tarkastelee kirjassaan ja prosessoi käsityksiä sivistyksestä ja intellektuaalisuudesta keskittyen samalla Suomen sekä Suomeen merkittävimmin vaikuttaneiden valtioiden historian merkkitapauksiin ja käännekohtiin niiden menneisyyden hallintana.

Kirjassaan Lipponen argumentoi voimakkaasti juuri Ruotsin ajan merkitystä Suomen syntymiseksi ja säilymiseksi länsimaisena eurooppalaisena Ruotsin itämaana ja myöhemmin itsenäisenä valtiona.

Tuleva ministeri Terho ei ole yksin, jos kiinnittää huomiota medioiden ammattitaitoon ja moraaliin. Lipponen on jo vuonna 2008 perännyt vastuuta erityisesti medialta. ”Medialla on keskeinen rooli sivistyksen edistäjänä ja hyvien tapojen ylläpitäjänä.”

Lipponen toteaa myös, että sivistykseen kuuluvat siivot tavat.

Teoksensa sivistystä koskevaan osan loppuun Lipponen on liittänyt J. V. Snellmannin sanat Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen esipuheeseen vuonna 1873:  ”… tiedetään periajatuksen tässä teoksessa olevan sen, että sivistys ja siivot tavat ovat välttämättömänä ehtona ihmisen vapaudelle, rauhalle sekä onnelle.”

 

Hyvää ja menestyksekästä ministerikautta kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terholle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.