Rovasti Lars Levi Laestadius ja kirjailija Fjodor Dostojevski 1800-luvun suuret hengenmiehet – mitä ihminen on?

Rovasti Lars Levi Laestadius ja kirjailija Fjodor Dostojevski 1800-luvun suuret hengenmiehet – mitä ihminen on?

Kaksi 1800-luvun suurta hengenmiestä rovasti Lars Levi Laestadius (1800 – 1861) ja venäläinen kirjailija Fjodor Dostojevski (1821 – 1881). Molemmat etsivät ihmistä, ihmistä sinänsä. Mitä ihminen on?

Rovasti Laestadius oli Ruotsin luterilaisen kirkon luterilainen pappi. Kirjailija Dostojevski Venäjän ortodoksi ja uskonnollisuudeltaan ortodoksi.

Rovasti Laestadiuksen pääteos oli psykologinen uskonnonfilosofinen tutkimusteos ”Hulluinhuonelainen”. Kirjailija Dostojevskin tuotantoa kirjallisuuden pääteokset.

Laestadius tähtäsi toiminnallaan koko kirkon elvyttämiseen, mikä hänen mielestään oli niin yhteiskunnallisen moraalin kuin toimivan yhteiskuntajärjestyksen kannalta välttämätöntä. Laestadius ei ollut lahkolainen eikä ajanut kirkosta eroamista vapaakirkoksi. Hengellisen esivallan ja modernisoituvan maailman kriitikkona Laestadius voidaan nähdä uskonnonvapaustaistelijana ja kristillisen uskon alkuperän etsijänä, joka puolusti pohjoista uskonnollisuutta ja luonnonläheistä elämänmuotoa. ( Kosti Joensuu teoksessa ”Poliittinen lestadiolaisuus”. SKS 2013.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.