Onko Saksan liittopäivävaalien tuloksesta puhuttu liian kevyesti?

Onko Saksan liittopäivävaalien tuloksesta puhuttu liian kevyesti?

Siihen nähden, miten paljon Saksan viime sunnuntaina 24. syyskuuta pidetyistä liittopäivävaaleista puhuttiin ennakkoon ja jännitettiinkin AfD-puolueen  menestymistä ja kristillisdemokraattien eli liittokansleri Angela Merkelin puolueen kannatusta, vaalien jälkeinen keskustelu on ollut vähäistä.

Turhan kesysti on puhuttu vaalien tuloksesta!

Onko varmaa, ettei AfD ole enemmän kuin populistinen radikaalioikeistopuolue?

AfD, Alternative für Deutschland- eli Vaihtoehto Saksalle-puoluetta on Suomessa luonnehdittu äärioikeistolaiseksi. Suomen Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Tuomas Iso-Markun käsityksen mukaan AfD on enemmänkin populistinen radikaalioikeistopuolue tai laitaoikeistopuolue.

Nimityksen ”äärioikeistolainen” Iso-Markku jättäisi äärioikeistolaisille, jotka hyväksyvät väkivallan tai epädemokraattiset toimintatavat (Kaleva 27.9.2017). Populistipuolueet toimivat useimmiten demokraattisen kehikon sisällä (Kauppalehti 25.9.2017).

Onko eroa puolueilla, jotka ovat joko äärioikeistolaisia tai radikaalioikestopuolueita? Samaa yllätyksellisyyttä kummassakin. Kuitenkin yleistynyt käsitys näkee äärioikeiston epädemokraattisena puolueena. Puolue hyväksyy väkivallan tai haluaa valtaan päästessään muuttaa demokraattisen järjestelmään epädemokraattisin keinoin.

Painotuserot ja erilaiset näkemykset voivat elää AfD:n sisällä ja näistä johtuen koko AfD saattaa olla samaa maata. Nämä seikatko vai mikä on ollut syynä siihen, että AfD:n johtaja Frauke Petry erosi puolueesta jo voittoisten vaalien jälkeisenä päivänä?

Alkuun AfD otti kantaa talouspoliittisin linjauksin ja perhearvojen perusteilla. Tällä hetkellä voimakkaimmin puolueessa vaikuttavat maahanmuutto ja EU-kriittisyys.

Puolueissa on aina erilaisia kannattajia, jotka kuitenkaan eivät pääse ratkaisevasti vaikuttamaan. AfD:n historiaan mustana merkkinä kuuluu tapahtuma vuodelta 2016. Kaksi sen puolueen jäsentä erotettiin EU-parlamentin konservatiivien ja reformistien ryhmästä, koska he olivat valmiita käyttämään ampuma-asetta maahan laittomasti pyrkimisen estämiseksi.

 

One thought on “Onko Saksan liittopäivävaalien tuloksesta puhuttu liian kevyesti?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.