Sukupuoliehto syrjäytti kansanvallan

Sukupuoliehto syrjäytti kansanvallan

Kokoomuksen ja sitten keskustan ministerivalintoja määrännyt
sukupuoliehto esti erityisesti Pohjois-Pohjanmaan osaavien kansanedustajien valinnan ministerin tehtäviin.

Pohjois-Pohjanmaalla oli tarjolla hallitukseen kolme vahvaa osaajaa. Kansanedustajista Kyösti Karjula, Tapani Tölli ja
Antti Rantakangas jokainen heistä olisi ansainnut oman ministeriönsä.

Ajankohtaisessa edellisen hallituksen kuntaministerin Hannes Mannisen johtamassa PARAS-hankkeessa eli kunta- ja
palvelurakenneuudistuksessa ja kuntajakolain muuttamisessa on kansanedustaja Tapani Töllillä vahva osuus myös tekstin kirjoittajana. Tölli on Tyrnävän kunnanjohtaja ja kunta- ja hallintoministeriö olisi ollut kuin tehty häntä varten riippuen tietysti siitä, miten Mannisen ministeriura olisi edennyt ja ellei Mari Kiviniemi olisi ollut pääministerin ehdokaslistalla.

Usein juuri puolueen johdolle aukeaa ministeriö ja tällöin tämän henkilön Pohjois-Pohjanmaalta olisi tullut olla Rantakangas, joka myös on kunta-asiantuntija. Sukupuoliehto syrji erityisesti häntä, sillä hän oli ehdolla ministeriksi jo edellisellä hallituskierroksella.

Karjula tunnetaan yrittäjyyteen liittyvien asioiden eteenpäin viejänä, joka ei ainoastaan puhu vaan tekee. Hän on yrittäjyys- ja tulevaisuusesityksineen laajasti tunnettu ja tunnustettu. Samalla hän on maatalousasiantuntija kuten Rantakangaskin. Ansioilla, ammattitaidolla ja osaamisella ei ollut hänenkään kohdalla merkitystä.

Ministerin tehtävien jakamisessa oli merkitystä sukupuolella. Vaaleissa kansalaiset kuitenkin ovat äänestäneet ammattitaitoisia osaajia eivät sukupuolta. Kansalaisten äänestystuloksessa näkyneen periaatteen olisi tullut olla johtava periaate myös ministeriöiden johtajia valittaessa. Nyt ei toteutunut äänioikeutettujen kunnioittaminen, vaikka juuri on juhlittu yleisen
äänioikeuden 100-vuotista historiaa. Sukupuoliehto syrjäytti kansanvallan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.