Taina Tomeran olkikengät

Taina Tomeran olkikengät

Astrid Lindgrenin lastenkirjassa ”Taina Tomera auttaa mummia” ovat herättäneet ihmetystä suuret olkikengät, jotka jalassa pieni Taina-tyttö lähti torille myymään
piparminttumakeisia. Ilon Wiklandin kuvitus todistaa kenkien olleen niin suuret, että niihin vaivatta saattoi astua normaalit kengät jalassa.

Rauni Peltosen tekemästä Kalevan julkaisemasta jutusta selviää, että kysymys on olkiletistä kierretyistä
pakkasta vastaan tehdyistä eristeistä. Niitähän pikku-Taina tarvitsikin seistessään torilla myyntikojun takana joulun aattopäivien talvessa. Sodan aikana olkikenkiä käyttivät saksalaiset vartiosotilaat ja tätä kautta kengät tulivat Suomessa tunnetuiksi.

Peltosen jutussa Esko Mettovaara esittelee olkikenkiä, joiden pohjien pituus on silmämääräisesti yli 35 senttiä, leveyden ollessa yli 20 senttiä. Ilmeisesti juuri saksalaisilta sotilailta Suomeen jääneen olkikenkäparin Mettovaara osti kemiläisen rautakaupan vanhasta varastosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.