Maan päällä paikka yksi on – Viro

Maan päällä paikka yksi on – Viro

Äitienpäivälaulu ”Maan päällä paikka yksi on” eli varsinaiselta nimeltään ”Äidin sydän” on myös isänmaallinen laulu. On sanottu, että laulun sanojen virolainen kirjoittaja, runoilija Lydia Koidula olisi kätkenyt runoon rakkauden omaan isänmaahansa Eestiin, Eestimaahan.

Viroa on viime päivinä muistutettu raskaasta historiasta. Äitienpäivälaulu on jälleen hyvin isänmaallinen. Itsenäinen Viro on koti, joka armastaa, rakastaa, lapsiaan eestiläisiä kuin äiti lapsiaan. Sillä on äidin sydän.

Koidulan lapsuudenkaupunki oli Pärnu, jonka nykyiset suomalaiset tuntevat kylpyläkaupunkina. Runoilijan kaunisprofiilisia kuvia voi nähdä hänelle omistetussa kaupungin museossa. Matkamuistoissa, muun muassa matkailijoille myytävissä paidoissa, on kuvattuna Pärnun keskellä sijaitseva Koidulaa esittävä patsas.

Runoilija Koidula oli sanomalehden toimittaja isänsä perustamassa Postimees-lehdessä, joka ilmestyy edelleen. Vuosina 1843 – 1886 elänyt Koidula muistetaan kotimaassaan Virossa, Eestimaassa, merkittävänä henkilönä. Hän on kirjoittanut kauneimmat isänmaalliset runot, joista Äidin sydän tunnetaan myös Georg Otsin laulamana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.