Muti, Muti!

Muti, Muti!

Nykyään Naantalissa asuva kirjailija Tuulikki Soini kertoo kirjassaan ”Sotasaalis” 16-vuotiaista Itävallan Salzburgista kotoisin olevista serkuksista Toni ja Marius Grazmannista, jotka näpistyksestä epäiltyinä teloitettiin Petsamossa jatkosodan aikana loppukesällä 1942.

Soinin vuonna 1997 ilmestynyt teos on alle rippikouluikäisen tytön päiväkirja. Tuulikki-tytön koti Petsamossa jäi keskelle saksalais-itävaltalaisia sotilasjoukkoja. Saksalainen armeija oli sijoittunut hänen kotinsa ympärille. Osa sotilaista ja upseereista tuli väkisin tutuksi hänelle ja hänen vanhemmilleen ja sisaruksilleen. Myös koirien kouluttajat Toni ja Marius tulivat hänelle ja hänen perheelleen tutuiksi.

Kotimaassa Itävallassa poikien perheet kouluttivat koiria palvelu- ja etsintäkoiriksi. Sodassa koirien koulutuksen tarkoitus oli toinen. Sodan melskeen ja kauhistusten keskellä ilmeni, että poikien viereisessä parakissa asuvalta samanikäiseltä pojalta oli hävinnyt kotoa lähetetty paketti, jossa oli ollut makeisia ja pikkuleipiä. Paketin kääre oli löytynyt serkusten parakista.

Toni ja Marius tuomittiin teloitettaviksi. Tuulikki ja hänen 12-vuotias pikkuveljensä eivät voineet olla matkan päästä seuraamatta tapahtumien kulkua, sillä neljä teloituspaalua olivat heidän kotinsa lähellä. Teloitusten äänet kuuluivat heidän kotiinsa. ”Marius ja Toni tuotiin ulos. Pojilla oli vain aluspaita ja housut yllä. … Pojat sidottiin, musta liina silmille. Menimme talon seinustan varjoon, ei haluttanut nähdä. Upseeri alkoi karjua komentojaan. Silloin Marius huusi: Muti, Muti!”

Muti, Muti! Äiti, äiti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.