Raudaskylän sotasairaalassa kuolleet neuvostosotilaat saivat nimensä patsaisiin

Raudaskylän sotasairaalassa kuolleet neuvostosotilaat saivat nimensä patsaisiin

Raudaskylän kyläyhdistyksen voimin ja Suomen Venäjän suurlähetystön kustannuksin kunnostetaan kahta neuvostosotilaiden hautausmaata Raudaskylän Kristillisen opiston läheisyydessä Ylivieskassa.

Yli yhdeksänkymmenen sotilaan hautausmaalla olevan muistomerkin viereen on pystytetty näyttävä toinen muistomerkki, jossa on jokaisen vainajan nimi. Vastaavaa nimillä varustettua muistomerkkiä ollaan pystyttämässä pienemmälle hautausmaalle, johon on haudattu kaksikymmentäseitsemän samoin Raudaskylän sotasairaalassa kuollutta neuvostosotilasta.

Tällä hetkellä molempien hautausmaiden muistomerkeillä on Venäjän suurlähetystön edustajien muutama viikko sitten laskemat seppeleet.

Luonto- ja ympäristöyrittäjyyttä opiskelleen yrittäjä Reino Marjakankaan aloitteesta toista vuotta sitten liikkeelle lähtenyt nimillä varustettujen muistomerkkien pystytys on tapahtunut Venäjän suurlähetystön kanssa yhteistyössä.

Viime vuonna neuvoteltiin rahoitus tämän vuoden hankkeille. Nyt on neuvoteltu jatkohankkeista, joihin suurlähetystö on jo myöntänyt rahoituksen. Suunnitteilla on toisen nimillä varustetun muistomerkin lisäksi kunnostusta, istutuksia, penkki ym.

Molemmille hautausmaille on viitoitus, jota myös tullaan parantamaan. Suuri hautausmaa on Ylivieskasta Raudaskylän Kristillistä Opistoa lähestyttäessä maantien oikealla puolen. Pienempi on vasemmalla puolen.

Raudaskylä on Ylivieskan kaupunkiin kuuluva kylä Ylivieskan ja Nivalan välillä. Siellä toimii edelleen suuri kristillinen koulutuskeskus, jonka tiloihin viime sotien aikana venäläisten sotasairaala oli sijoitettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.