Venäjä teki itsensä käsittämättömäksi

Venäjä teki itsensä käsittämättömäksi

Välit Venäjän ja Viron sekä yleensä länsimaiden välillä eivät ole vielä täysin palautuneet ennalleen.Eikä ole ihmekään, sillä Venäjän kuukauden takaiset menettelytavat Viron asiassa olivat aitoa Neuvostoliiton aikaista käsittämätöntä, tyhmää, raakaa ja julmaa vallankäyttöä. Menettelytavat kuuluvat siihen sarjaan, josta keskitysleirit kokenut Nobel-kirjailija Imre Kertész toteaa ”Auschwitzille ei ole selitystä”. Neuvostovallan terrorismillekaan ei ole selitystä – sekin on käsityskyvyn tavoittamattomissa.

Kysymykseksi jää, pitääkö menettelytapojen tyhmyys jopa naurettavuus ottaa vakavasti ikään kuin se olisi viisautta. Niin ainakin Lennart Meren vuonna 1983 kuollut Neuvostovallan kyyditykset kokenut isä viimeisissä sanoissaan opasti poikaansa: ”Kuule, jos joudut joskus kuulustelijan eteen, et saa vastata koskaan hänen kysymyksiinsä pilaillen. Sillä tämä ihmislaji potee vakavaa alemmuuskompleksia. Ja hän pitää sinun pilantekoasi korvapuustina. Sinun on vastattava miehelle asiallisesti ja lyhyesti niin, että hänelle avautuu mahdollisuus osoittaa huumorintajuaan”.

Presidentti Vladimir Putin on korostanut sivistyksen ja Euroopan kanssa yhteisten arvojen merkitystä. Ennakkoluulottomalla osallistumisellaan kirkollisiin juhlatilaisuuksiin hän on etäännyttänyt Venäjää ateistisesta maailmankatsomuksesta. Suomi on saanut kokea olevansa turvassa hienon presidentin johtaman jättiläisvaltion naapurina.

Viron mellakat ja Putinin nuorten väkivaltainen toiminta eivät sovi siihen kuvaan, minkä Putin on itsestään antanut. Uskottavalta eivät vaikuta selitykset, että Neuvostovallan aikaisia menettelytapoja tarvitaan Venäjällä tulevien vaalien tähden. Selitykset eivät tyydytä.

Inhorealistisesti voisi ajatella, että presidentti Putin on jäänyt entisen ammattinsa edellyttämään useiden roolien kantamiseen. KGB:n agentin tuli olla liipattu mies.

Toivottavasti oikeaan osuvin on tulkinta, että Venäjällä on nousemassa pintaan vanha Neuvostoliiton aikainen mätä. Selitys on uskottava, sillä Venäjällä on sukupolvi ja jo sukupolvia, jotka tuntevat vain siperialla opettamisen. Siitä toimintakulttuurista ovat puuttuneet ihmisyys, inhimillisyys, järki, moraali ja henkilökohtainen vastuu. Neuvostoliiton ydin oli mätä eikä valtiolla ollut edes savijalkoja.

Neuvostovallan terrorismiin kuului operaatioiden järjestäminen myös pelottelun vuoksi. Vain tyhmyys käyttää pelotetekniikkaa vielä tämän päivän Venäjällä ja Virossa tai jopa Suomessa jossakin tapauksessa. Kysymykseksi tosin jää, miten on mahdollista, että tyhmyys voi saada niin suuren vallan!

Tyhmyyskin on kohdattava sivistyksellä. Mätää pursuava valtio tarvitsee toista valtiota lääkäriksi, ei tuomariksi. Yhteistoiminnalla erilaisissa hankkeissa lämpenevät viilenneet välit. Ilmenneisiin ongelmiin juuttumisen vaara on tiedostettava. Kun välillä tehdään vaikeuksista puhumisen sijasta muutakin, ongelmat voivat hioutua pienemmiksi ja ratkeavat jopa kokonaan. Sivistysvaltioilta kuten Suomelta on edellytettävä tätä naapuruutta ja samaa lääkärin viisautta koko EU-Euroopalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.