RAF on puhuttanut Saksassa

RAF on puhuttanut Saksassa

RAF:n eli Punaisen armeijakunnan terroriteot ovat kuluneen kevään aikana olleet saksalaisten lehtien palstoilla. On etsitty myös lisätietoa DDR:n tiedustelupalvelun Stasin RAF-yhteyksistä.

Viime vuonna kuollut DDR:n ulkomaantiedustelun päällikkö Markus Wolf kuvaa muistelmissaan ”Kasvoton mies” punaisen armeijakunnan koulutustapoja vuosina 1981 – 1982. Ainakin erästä ryhmää koulutettiin tulittamaan Mercedeksen etuistuinta, johon oli sidottu elävä lammaskoira. Kun eläin kuoli, auto räjäytettiin ja sen jälkeen terroristiharjoittelijoille opetettiin, miten autoromusta pääsee eroon.

Wolfin muistelmien mukaan RAF:n jäseniä koulutettiin Syyriassa ja Etelä-Jemenissä, mutta kirjassa syntyy kuva, että myös Itä-Saksassa. Wolf arvostelee punaista armeijakuntaa sanoen sen jäsenten olleen hemmoteltuja hysteerisiä nuoria, joista valtaosa oli kotoisin ylemmän keskiluokan kodeista.

Wolf vertaa RAF:n terroristitekoja New Yorkin World Trade Centerin iskuun sanoen niiden olleen samantapaisia tekoja. Hän sanoo tekojen myös havainnollistavan, millaisen vastuun terroristivoimien kanssa yhteistoimintaan ryhtyvä joutuu kantamaan, olivatpa hänen motiivinsa mitkä tahansa.

Wolfin kritiikki ihmetyttää, sillä hänen luomansa tiedustelun hämähäkki ei todellakaan ollut tarkka vakoilunsa keinoja valitessaan. Niin mielettömiä olivat hänen johtamansa tiedustelun tavat, että niiden valossa on uskottavaa, että Bodom järven murhan aikana helsinkiläiseen sairaalaan verissä tuodulla saksalaisella Hans Assmanilla oli ollut tekemistä surmien kanssa. DDR:n tiedustelu tarvitsi jos jonkinlaista oheistoimintaa huomion viemiseksi pois jostakin toisesta tapahtumasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.