Mitä ovat Suomen edut?

Mitä ovat Suomen edut?

Euroopan unionin juhannuksen tienoilla pidetyssä huippukokouksessa kyettiin tekemään erityisesti Puolaa ja Britanniaa koskevien sovittelujen jälkeen perustuslakisopimusta koskeva päätös. Perustuslaki-sanasta luovuttiin ja käsillä on nyt perussopimusuudistus.

Suomea kokouksessa edustivat presidentti Tarja Halonen, ulkoministeri Ilkka Kanerva ja pääministeri Matti Vanhanen. Suomalaisille asian käsittelyn vaiheista ja tuloksista kertoneen pääministeri Vanhasen viesti oli toistuvasti lähinnä muotoa ”saavutettu tulos on Suomen etujen mukainen”.

Siis mitä nuo Suomen edut ovat?

Neuvottelijat tuntevat perussopimusuudistuksen sisällön ja siksi ylimalkainen viittaus tekstiin tuntuu riittävältä.

Vaikka ehdotus sopimukseksi perustuslaiksi on ollut vuosikaudet luettavissa kirjallisessa muodossa suomenkielellä ja Suomessa, useimmille suomalaisille teos on vieras jo sen laajuuden vuoksi. Kenellä on aikaa ja viitseliäisyyttä lukea yli 300-sivuinen lakitekstin kaltainen teos? Asiantuntemuskaan ei riitä sisällön ymmärtämiseen.

Hallitusten väliseen valmisteluun lähtenyttä unionin perussopimusta voisi kyllä availla sen verran, että kansalaiset tietäisivät, millä sivulla oman valtion hallitus valmisteluissaan kulloinkin on menossa!

Aikataulu on tiukka. Tulevan EU-puheenjohtajamaan Portugalin odotetaan kutsuvan HVK koolle heinäkuun loppuun mennessä. Tavoitteena on, että jäsenvaltioiden päämiehet voisivat allekirjoittaa perussopimusuudistuksen jo loppusyksyllä.

Vaikka Suomi on unionin perussopimuksen pohjatekstin hyväksynyt, tekstissä on juhannuksen huippukokouksen jäljiltä myös uudelleen katsottavia kohtia. Lisäksi: voisiko tekstistä katsoa uudelleen jotakin muutakin kansalaisia askarruttavaa?

EU-asiantuntija professori Esko Antola on äskettäisessä haastattelussa perännyt Suomen EU-politiikalta näkemyksellisyyttä.

Antolan mielestä tällä hetkellä vain mennään päivästä toiseen ja reagoidaan jo tapahtuneeseen sen sijaan, että tavoitteet olisi asetettu etukäteen. Erityisesti häntä huolestuttavat ryhmittymiset eri tahtiseen etenemiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.