Miten hyttyssavukierukka pysyy ehjänä ja miten se kiinnitetään?

Miten hyttyssavukierukka pysyy ehjänä ja miten se kiinnitetään?

Etelä-Suomesta pohjoiseen matkaavan on hyvä tietää, että sääskiparvet ovat vastassa viimeistään Pudasjärvellä. Suomessa sääskilajeja on useita kymmeniä. Pohjoisemmaksi mentäessä lajien määrä ei taida pienentyä. Venäjän Vienassa lomailijaa odottaa kolmekymmentä eri sääskilajia. Tietysti jokainen laji omana parvenaan on tulossa kohti pistävä ja kirvelevä piikki ojossa.

Kummallekin seudulle lähtiessä on varustauduttava hyönteiskarkottein. Nestemäisiä karkotteita on syytä sivellä paljaisiin paikkoihin jo ennen autosta nousemista.

Lomailijaa kohtaa todellinen vaikeus mökin terassilla tai saunan eteisessä yrittäessään kiinnittää hyttyssavukierukkaa alustaansa samalla kun joutuu olemaan sääskien hyökkäyksen kohteena. Ohje sanoo: ”Yhdessä olevat kaksi kierukkaa irrotetaan toisistaan kevyesti ravistaen pitäen kiinni toisen kierukan lävistetystä sisäpäästä”… ”Mikäli kierukka jostain syystä rikkoutuu aseta palaset jalustan koloon kuvan mukaisesti.”

Mikäli lomailija ei ole koskaan lukenut pakkauksen ohjetta, kierukat ovat mitä todennäköisimmin joka kerta irrotettaessa rikkoutuneet. Häneltä on myös kokematta, säilyisivätkö ne todella ehjinä noudattamalla ohjetta ”pitäen kiinni toisen kierukan lävistetystä sisäpäästä”.

Sen sijaan lomailija on kokenut, ettei rikkoutuneen kierukan pätkiä saa kiinnittymään jalustan sivustalla oleviin koloihin. Ne eivät yksinkertaisesti mahdu! Paitsi sitten taas toisella kerralla.

Lomailijalle ovat houkuttelevaa luettavaa esitteet sääskien toimintaa rajoittavista sähköllä ja kaasulla toimivista laitteista. Mutta niistäkään ei ole apua yllättäen kohdanneissa tilanteissa. Ankaraa luettavaa sen sijaan ovat Lasse J. Laineen ”Suomen luonto-oppaan” selostukset erityisesti Lapissa heinä-syyskuussa vaivaavista mäkäristä: ”Naaraat leikkaavat sahalaitaisilla kitiinihampaillaan ihoon haavan imeäkseen verta lyhyellä imukärsällään”.

Onneksi vain naaraat mäkäräiset nirhaavat. Myös sääskien maailmassa naaraat imevät energian tarpeeseensa nisäkkäiden verta. Sääskenkupat ovat suomalaisille jokseenkin tuttuja. Tosin nekin onnistuvat välistä ärtymään melkoiseksi paukamaksi. Mäkäräisen puremakohdasta tiedetään, että se kutiaa vasta parin tunnin kuluttua. Lapset ja ehkä muutkin voivat saada niistä kuumetta tai jopa lievän verenmyrkytyksen, Laine kertoo. Kotieläin voi kuolla niiden hyökkäyksen uhrina.

Lapsille ovat sääskienkin runsaat puremat vaarallisia. Lasten suojaaminen on aikuisten tehtävä. On pidettävä huoli myös siitä, ettei karkotteiden käyttö muodostu lapsille vaaraksi. Nettilehti Sermones on eräässä kesäkuun loppupuolen kirjoituksessaan kysellyt hyttyskarkotteiden terveysriskeistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.