Vieraita! Äkkiä siivoamaan!

Vieraita! Äkkiä siivoamaan!

Valtatie 4:n huippu, Vaskikello, on viimeisen päälle viihtyisäksi tehty pysähdyspaikka. Pysähtyjiä riittääkin.

Vaskikellon piha-alue rajoittuu Suomen Tiehallinnon Oulun tiepiirin ylläpitämään levähdysalueeseen, jossa ovat suuret opasteet englanniksi ja saksaksi. Siltä paikalta kääntyy matkailija pois välittömästi tai heti sen jälkeen kun on ihmeissään kierrellyt ja katsellut, voiko tämä siivottomuus ja hoitamattomuus olla totta. Näin tapahtui ainakin pari viikkoa sitten. Onko tilanne siellä siitä muuttunut?

Eivät edes ulkomaalaiset vieraat olleet saaneet levähdyspaikasta vastaavia viranhaltijoita ja työntekijöitä tarttumaan haravaan ja harjaan. Roskasäkeistäkään kyseisillä henkilöillä tuskin on ollut puutetta. Mitä on käymäläkulttuuri?

Saman hoitamattomuuden kohtaa Oulusta Kuusamoon johtavalla tiellä, jolle useat ulkomaalaisistakin vieraista voivat valtatie 4:ltä kääntyä. Vähän ennen Kiimingin kirkonkylää P-paikan laitamilla olevat paperit tuovat mieleen pyllyn pyyhkimisen. Kiimingin kirkonkylän jälkeisen levähdys- tai P-paikan grillikatos ei ole nähnyt katuharjaa ainakaan tänä kesänä. Tupakannatsat ja muu sen kaltainen katoksen pöydän alla eivät innosta avaamaan eväspakettia eivätkä termospulloa kahvitteluhetkeä varten.

Entä sitten Ylikiimingin ja Pudasjärven rajan tuntumassa oleva levähdyspaikka, jonka opasteissa mainitaan jopa WC. Missä se WC on? Käymälä kyllä on, mutta täytyy olla silmitön hätä että sinne menee. Paperit on oltava omasta takaa. Miksi vielä paperinkin puuttuminen?

Nettilehti Sermones on kirjoittanut tästäkin levähdyspaikasta useita kertoja kuvaten sen kauheutta. Tilanne on edelleen sama, vaikka heinäkuun puoliväli on ohi. Ei edes vieraskoreus saa Oulun tiepiiriä liikkeelle! Ruohikko on niitetty, mutta katkaistu nuori koivukin saa olla niin kuin se on – ehkä sen kaatumissuuntaa ovat lapset vaihtaneet.

Nettilehti Sermones on käsitellyt P- ja levähdyspaikkojen hoitoa artikkeleissaan ”Levähdys- ja P-paikat pitää ruveta siivoamaan kerran viikossa” (4. 6. ), ”Reviisoria odotellessa” (15.6.) ja ”Oulun tiepiirin uskomaton logiikka” (25.6.).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.