Tämä olisi sitä imagoa!

Tämä olisi sitä imagoa!

Tämä olisi sitä imagoa, tuumasi eräs Janssonin Galleriasta poistuva näyttelyyn tutustunut jo takavuosina.

Näyttelyvieraan arvio oli kommentti Raahen imagokeskusteluun.

Taiteilija Jari Janssonin kesänäyttely Raahessa on tänäkin kesänä sitä laatuilmapiiriä, jota Raahessa tarvitaan.

Noin kolmenkymmenen taiteilijan työt ovat täyttäneet gallerian monimuotoiset tilat, jotka ikäänkuin päätyvät Kaarevaan kivihuoneeseen. Voi istahtaa, katsella, kuunnella, aistia, kokea, olla. Ikkunoihin ripustettuina on Heikki Ulvin lasiteoksia. Janssonin persooniksi muuttuneet heinäseipäät seurustelevat, ja mukana on myös kuvanveistäjä Kari Juvan veistoksia.

Gallerian eteistilaan ripustettujen taideteosten jälkeen kohtaa Salissa Pauliina Kanniaisen töistä vaikuttavan teoksen ”Valkoinen puutarha”. Janssonin omissa töissä Näyttämöllä ”Odottava pinta” sisältää ajatuksen suuresta odotuksesta. Hannu Kaakon töitä näyttelyssä on runsaasti.

Juha Mennan veistokset ovat ihmisvartalon tasapainottelua. Mennan puinen piikkipäinen ihmishahmo Yläkerrassa on nimeltään ”Kateus”.

Yläkerran pikkuhuoneessa Laura Pohjosen töistä ovat mainioita ”Pohdiskelija” ja ”Mielipide”. Eturiihessä on Anna-Maija Joensuun villakudontataiteesta kaksi teosta nimeltä ”Kinos” sekä teos ”Lumipeli”. Kulmikkaassa Kivihuoneessa on Pieta Nuutisen koruja. Peräriihessä kohtaa Matti Hynysen veistoksia, muun muassa ”Taakankantajan”.

Aikoinaan kirjailija Eeva Joenpelto ihmetteli, miksi hän halusi kodikseen suuren maalaistalon, ja tuli siihen tulokseen, että jokin hänessä vaati suuren tilan. Näinköhän on myös Janssonin laajan, monipolvisen gallerian kanssa. Mutta miten saataisiin gallerian ilmapiiri jatkumaan gallerian ja valtatie 8:n väliselle alueelle matkailijoiden pysähdyttämiseksi ja gallerian vaatimaksi ympäristöksi?

Janssonin aloitteesta liikkeelle lähtenyt hanke Kari Juvan töiden veistospuistoksi Raaheen on kaupungin myötävaikutuksella todennäköisesti toteutumassa. Raatihuoneen puisto ja Rantapuisto suunnitellaan tarkoitukseen Juvan veistosten vaatimalla esteettisyydellä ja laatutasolla.

Voisivatko Janssonin Gallerian sponsoreista kansainväliset yritykset Rautaruukki ja TietoEnator lähteä vastaavalla laatutasolla kustantamaan Janssonin Gallerian ympäristöön taidepuiston? Muun muassa Serlachiuksen suku Mäntässä on hankkinut mittavan taideteosten kokoelman ja perustanut suuren museon, jonka ympärillä on laaja hoidettu puutarha uniikkeine veistoksineen.

Ja vielä: miten Raahessa sijaitseva tiilinen suuri kruununmakasiini saataisiin palvelemaan laajastikin seudun taide-elämää. Jostakinhan on Punkaharjun Retretkin alkunsa saanut! Raahen Merimuseonkin tulisi ehdottomasti saada paremmat ja turvallisemmat tilat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.