Olisi psykoanalyytikoille töitä

Olisi psykoanalyytikoille töitä

Taiteilija Matti Lepistön veistospuisto Raahen Mansikkakarintiellä ammentaa voimansa ja muotonsa ihmisen mielenliikkeistä ja syvältä sielunsyövereistä. Psykoanalyytikoille olisi töitä tulkita taiteilijan kodin tienvarren sekä laajan pihamaan lukemattomien veistosten sanomat ja synnyn syyt.

Lepistön kotia lähestyttäessä vastassa ovat tienvarren haukat, pöllöt, karhu, koirat, etana sarvet ojossa kotilo selässä, suurikokoinen peukalo jonka päässä on kai raatokärpänen sillä peukalon juurta nävertää mato…

Portin pylväänä on kaksikasvoinen paalu – katse tien kumpaankin suuntaan. Paalun päässä kaksinaamainen pöllö – katse kumpaankin suuntaan. Pihan puolelle siirryttäessä tulijaa tervehtii taiteilijan omakuva lintuineen, terävä katse silmälasien takana.

Puistossa kohtaa kaikkia työteon muotoja esittävän veistossarjan, joka sopisi Raahessa näyttävälle paikalle. Samoin peltoa parivaljakolla kyntävän maamies-veistoksen tulisi jo sijaita Ruukin Maaseutuoppilaitoksen tai jonkin maatilan pihamaalla.

Linnunpäiset ihmishahmot, rakastaminen, perhe, odottava äiti, seksuaalisuus, eläimet, syntymä, paholaisen eri muodot, erilaiset ihmishahmot jne. Veistosaiheiden kirjo on lukematon.

Aiheissa on ihmisen syvyyspsykologiaa. Veistospuistossa kulkiessa tulee tunne, että on todella muissa maailmoissa.

Mansikkakarin veistoksilla olisi tilausta keskemmäksi kaupunkia. Mutta missä niille olisi sopiva paikka?

Teokset voisivat olla omiaan ärsyttämään Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijoiden luovuusnystyröitä. Oppilaitoksen piha-alue on kuitenkin pidettävä varattuna odottamaan Sofia Lybeckeriä esittävää patsasta. Mutta entä oppilaitoksen toimipaikat Pitkässäkarissa Softpoliksen alueella?

Lepistön veistokset olisivat omiaan synnyttämään henkistä pohdiskelua myös ammattikorkeakoulun opiskelijoissa. Ne voisivat auttaa irrottamaan katseen tietokoneen näyttöpäätteestä ja näin omalta osaltaan monipuolistaisivat ja rikastuttaisivat tulevien insinöörien ja tradenomien elämää.

Taideteokset voisivat saada myös Softpoliksen tekniikasta hurmioituneet pysähtymään hetkeksi taideteosten synnyttämään kokemukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.