Syöttövesi pitää olla

Syöttövesi pitää olla

Rautaruukin omistajuus on tämän päivän Suomessa kuuma asia, mutta sitä ei uskoisi sen julkisen keskustelun määrästä, mitä Raahessa on esiintynyt vuosien varrella. Kuitenkin Rautaruukin Raahen terästehtaan omistajuus on paikkakunnalle tärkeä.

Kansanedustaja Unto Valpas on Raahessa ollut poikkeus. Hän on yhä uudestaan tuonut julkisuuteen huolensa Rautaruukin omistajapolitiikasta. Muun muassa muutama viikko sitten eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Tapani Töllin vieraillessa Raahessa hän yhdessä Töllin kanssa korosti valtion omistajuuden turvaamista Rautaruukissa.

Valppaan mielestä ulkomaalaisomistus perusteollisuuden yhtiöissä tuo aina epävarmuutta. Valtio voi huomioida myös aluepolitiikan, vaikka kysymys olisi pörssiyhtiöstäkin, Valpas sanoi paikallislehti Raahelaisen mukaan. Hän näkee, ettei venäläisillä omistajilla eikä amerikkalaisilla eläkevakuutusyhtiöillä ole Suomessa aluekehityksellistä intressiä.

Samassa lehtihaastattelussa Tölli, joka on Rautaruukin hallintoneuvoston jäsen, piti tärkeänä valtion pysymistä keskeisenä omistajana strategisesti tärkeillä toimialoilla. Hän huomautti, että Rautaruukin osakkeet ovat olleet myös hyvin tuottavia.

Myös Töllin linjaukset ovat vuosien aikana säilyneet ennallaan. Jo ensimmäisen kansanedustajakautensa vaalikiertueella hän korosti valtionomistajuuden tärkeyttä. Hän vertasi sitä aikanaan kodeissa tutuksi tulleen käsipumpun syöttöveteen. ”Syöttövesi pitää olla”, hän vertasi valtion mukana oloa kun häneltä kysyttiin Rautaruukin tulevaisuudesta.

Valtionyhtiölakiin tehdyn muutosehdotuksen mukaan valtion omistusosuus Rautaruukissa laskisi nollaan prosenttiin. Keskustalle olisi nyt tärkeää toiminta yhdessä muun muassa vasemmistoliiton kanssa, jossa ainakin Valpas on keskustan kanssa samoilla linjoilla vastustaessaan esitystä.

Eduskunnan talousvaliokunnan varapuheenjohtaja kansanedustaja Antti Rantakangas muistuttaa Töllin tavoin perusteollisuuden olleen valtiolle hyvä osingon maksaja. Tehty esitys tyrehdyttäisi osinkojen virran valtiolle.

Valtio on kerännyt viime vuonna osinkoja Rautaruukista, Outokummusta ja Kemirasta yhteensä 202 miljoonaa euroa. Kaikista osakkuusyhtiöistään valtio on saanut vuosina 2000 – 2007 osinkoja yhteensä 7,7 miljardia euroa.

Viime hetkellä ovat Raahessa tulleet julkisuuteen Raahen Keskusta ja Raahen Kristillisdemokraatit kuluvan kuukauden 9. päivänä julkistamassaan kannanotossa valtion omistuksen puolesta. Kannanotossa korostetaan, että valtionyhtiöt perustettiin aikoinaan työllistämistarkoituksessa ja edelleen niillä on Suomessa alueellisesti suuri työllistävä vaikutus.

Raahen keskustalaisten ja kristillisten mielestä valtion omistajuuden pudotessa nykyisestä 39,7 prosentista 21 prosenttiin ja jopa nollaan prosenttiin syntyisi uhka, jossa jokin ulkomainen yritys ostaa Rautaruukin ja siirtää tuotannon Suomesta maihin, joissa työntekijöiden oikeudet ja ympäristölainsäädäntö ovat heikommat kuin Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.