Lutherkaupungit ja Martin päivä 10. marraskuuta

Lutherkaupungit ja Martin päivä 10. marraskuuta

Niiden, joilla on mahdollisuuksia matkustella ulkomailla, kannattaisi aurinkorantojen lisäksi tai vaihtoehtona niille kiinnostua suomalaisen kulttuurin historiasta Saksan Luther-kaupungeissa.

Kaupungeissa vieraillessa tutustuu samalla entisen DDR:n alueeseen. Luther-kaupungit ovat ammattitaidolla korjattuja ja entisöityjä vanhoja viihtyisiä kaupunkeja.

Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän ja elämäntyön keskeisin kaupunki on Wittenberg, joka ei ole kaukana Berliinistä etelä-lounaissuunnassa. Siellä ovat nähtävissä Wittenbergin yliopiston opettajana ja professorina toimineen teologian tohtorin työpaikka sekä Marian kirkko, jossa hän saarnasi sekä linnan kirkko, jonka oveen hän vuonna 1517 naulasi 95 teesiä. Teesien naulaamisen päivänä pidetään lokakuun 31. päivää.

Kiinnostava on Lutherin perheen koti, jonka isänä ja äitinä hyörivät entinen munkki ja luostarista lähtenyt nunna.

Luther joutui asioita hoitaessaan usein myös matkustamaan. Hänen ja puolison Katharina o.s.von Boran kirjeenvaihto on säilynyt. Kirjeissä Käthe, kuten Katharinaa kutsuttiin, saattoi puhutella miestään herra tohtoriksi. Luther puolestaan kirjoitti ”Oma hellästi rakastettu Käteni!” tai välistä aloitti kirjeen puhuttelulla ”Minun lakini ja minun Moosekseni”.

Lutherin koti tunnettiin vieraanvaraisuudesta, jonka pöydän ääressä opiskelijat merkitsivät muistiin Lutherin tavallisiakin kommentteja elämän eri aloilta.

Vuodesta 1994 lähtien kesäkuun toisena viikonloppuna on Wittenbergissä järjestetty Katharina ja Martin Lutherin häät suurena kaupunkijuhlana. Ensi kesänä ne järjestetään 6. – 8. kesäkuuta. Oikeat häät olivat aikanaan eli vuonna 1525 kesäkuun 13. päivänä.

Lutherin häät ovat Lutheriin liittyviin paikkoihin levittäytyvä historiallinen tapahtuma, jossa syödään 1500-luvun ruokia ja jossa kaupunki on mukana. Juhlan alkamisen merkiksi Wittenbergin kaupungintalon eteen salkoon nostetaan suuri hääseppele.

Jo nyt Wittenbergin kotisivulla kutsutaan Lutherin häihin. ”Herzlich Willkommen zum Wittenberger Stadtfest Luthers Hochzeit 6. bis 8. 06. 2008”. Sydämellisesti tervetuloa Wittenbergin kaupunkijuhlaan/festifaaleille Lutherin häihin 6. – 8. 6. 2008.

Suomen almanakassa Martin päivä on Lutherin syntymäpäivän kunniaksi 10. päivä marraskuuta.

Luther syntyi Eislebenin kaupungissa vuonna 1483. Syntymäkoti on säilynyt.

Varhain alkanutta koulukäyntiä Luther jatkoi 15-vuotiaana Eisenachissa, jossa hän asui Cottan perheessä. Cottan talo on tyypillinen saksalainen harjakattoinen puuristikkotalo, josta voi ostaa kuten kaikista Luther-tien muistopaikoista uskonpuhdistukseen liittyviä tuotteita ja kirjallisuutta. Cottan talon museomyymälästä saa ostaa myös sukkia, joissa on joko saksaksi tai englanniksi teksti ”Tässä seison, enkä muuta voi”.

Eisenachin ja Eislebenin väliin jää yliopisto- ja luostarikaupunki Erfurt. Lutherin ajan luostari on entisöity ja kirkko on nykyisen pienen naisluostarin luostarikirkko. Luostarin hotellissa voi yöpyä.

Oma ihmetyksensä on Eisenachin kupeessa kohoava Wartburgin linna, jonne kirkonkirouksessa jo oleva, Wormsin valtiopäivillä lisäksi valtakunnan kiroukseen julistettu suuri hengenjättiläinen, Luther, vuonna 1521 pelastui ystäviensä tuella.

(Kirjoitus on Valma Kukon kolumni – pienin muutoksin – Siikajokilaakso-lehdessä 9.marraskuuta 2006.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.