Raakuus, historian haavat, ihanteet, oikeudenmukaisuus ja rehellisyys

Raakuus, historian haavat, ihanteet, oikeudenmukaisuus ja rehellisyys

Gummerus Kustannus Oy:n ja Ajatus Kirjojen vuoden lopun tarjonnasta nousee esiin myös raakuutta, historian haavoja, ihanteita ja oikeudenmukaisuutta sekä poliittista rehellisyyttä käsitteleviä teoksia.

Isabel de Madariagan Ivana Julma kertoo raakalaismaisesta suurmiehestä. Ajatus Kirjojen kustantama ja julkaisema Iivana Julma selittää Iivanaa ihmisenä ja hallitsijana, jonka valtakaudella 1547 – 1584 oli tuhoisa vaikutus hänen omaan kansaansa ja laajenevaan maahansa.

Isabel de Madariaga on Venäjän tutkimuksen emeritusprofessori Lontoon yliopistossa. Hän on kirjoittanut aiemmin muun muassa elämäkerran Katariina Suuresta.

Jukka Rislakki on Jämsänkoskelta kotoisin oleva, nykyään Latviassa asuva toimittaja ja tietokirjailija. Hän on kirjoittanut kymmenkunta teosta, joista uusin on tänä syksynä ilmestynyt Kauhun aika – neljä väkivallan kuukautta Jämsässä 1918.

Eero Marttisen toimittama salainen sotapäiväkirja Itä-Karjalasta 1941 – 1942 on Mikko Karvosen alias Onttoni Miihkalin yli 60 vuotta sensuurissa ollut jatkosodan päiväkirja, jonka Gummerus on nyt julkaissut.

Ajatus Kirjojen julkaisema Simon Blackburnin Valtio on filosofi Platonin yhteiskunnallinen teos popularisoidussa asussa. Alkuteos on Plato`s Republic. Suomentaja on Kimmo Paukku.

Blackburn on alansa popularisoijana tunnettu Campbridgen yliopiston filosofian professori.

Alpo Rusin teos Vasemmalta ohi on suomalaisia syksyn aikana keskusteluttanut tutkimus. Teoksen nimi jatkuu: ”Kamppailu Suomen ulkopoliittisesta johtajuudesta rautaesiripun varjossa 1945 – 1990”.

Vasemmalta ohi nojautuu suomalaisen aineiston ja aiheesta tehtyjen tutkimusten ohella DDR:n ulkoministeriön, johtavan puolueen SED:n ja turvallisuuspoliisin Stasin arkistoihin. Lisäksi käytössä on ollut KGB:n arkistotietoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.