Suurennuslasin alla 191107

Suurennuslasin alla 191107

Tarja Ollanketo on Raahen kaupunginvaltuustossa käyttänyt veroprosentin alentamista koskevan puheenvuoron.

Puheenvuoro on käytetty merkittävästä asiasta. Raahessa tulisi veroprosentti alentaa. Verotuloja on runsaasti ja veronmaksaja todella ihmettelee, mihin rahat joutuvat.

Ollankedon puheenvuoroa ei tule nähdä ensi vuoden kunnallisvaalipuheena. Esille otettuun asiaan on paneuduttava. Korkea veroprosentti ei anna kaupungin viranhaltijoista eikä luottamushenkilöistä kaupunkilaisten asioiden hoitajina hyvää kuvaa.

Saattaa olla niinkin, että usealla valtuutetulla on perintöä ja omaisuutta eivätkä he ole koskaan kokeneet, mitä on tulla toimeen pelkällä palkkatulolla. He toimivat yhteisen omaisuuden hoitamisessakin yksityiselämänsä avokätisyydellä.

Rautaruukki on maksanut maisterin palkkoja korkeampia palkkoja vähäisesti, jopa olemattomasti koulutetuille. Työura on muodostunut pitkäksi ja rahaa on kertynyt. Ei ole huolta huomisesta. Tämä asenne on sitten siirtynyt ja siirtyy yhteisen talouden hoitamiseen.

ooooo

Jokelan tragedia ei ollut yllätys.

Tampereen yliopiston tutkijatohtori Atte Oksanenkin totesi Kalevan alakerrassa lauantaina, että on vaarallista pitää tapausta yksittäisenä.

Ajassamme ilmenevän oikean ja väärän, hyvän ja pahan, kauniin ja ruman välisten rajojen hukkaantumisella ironisoi Kotimaan puheenvuoro-artikkelissa Kimmo Saares. ”Auvisen ystävät ovat korostaneet hänen olleen tavallinen nuori. Hän esitteli asettaan ja kehui kouluverilöylyjen toteuttajia sankareiksi. Siis sellainen tavallinen nuori, jonka he heti arvasivat tekijäksi.”

Internetin luonnetta eivät kaikki siellä liikkuvat tajua. Se ei ole tiedotusväline samalla tavalla kuin lehti tai televisio. Siellä heijastuu ihmiselämän koko kirjo, Saares kuvaa. Vastuu on vastaanottajalla, hän korostaa.

Myös ajatteleva ja järkevä ihminen voi syyllistyä pahaan, kirjoittaa puolestaan Kotimaan päätoimittaja Olav S. Melin. Ihmisestä tekee ihmisen vasta kamppailu pahuuden kanssa, hän kirjoittaa.

Siis ajatteleva ja järkeväkään ihminen ei ole ihminen ellei hän taistele pahaa vastaan.

ooooo

Sosiaalinen Eurooppa-osuuskunta, Escoop, olisi oivallinen työkalu hakea EU-rahoitusta Raahen Ruonanojan kanava- ja ympäristöhankkeelle.

Nettilehti Sermonesin Raahen kaupunginhallinnolle lähettämä kunnallisaloite olisi mitä suurimmassa määrin sosiaalinen hanke. Ruonanojan kauneuskanava luontoympäristöineen tulisi palvelemaan kaupungin asukkaita kauneudellaan, virkistyskäytöllään ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksillaan.

Ruonanojan kanava- ja sen hyvin toteutettu luontoympäristö vahvistaisivat sosiaalisia verkostoja tarjotessaan luontevan ympäristön erityisesti kyseisen alueen väestölle toistensa tapaamiseen hyvin suunnitelluilla luontoreiteillään ja levähdyspaikoillaan.

Raahen Ruonanojan kanava- sekä ympäristöhankkeiden sosiaalisuus ja sopivuus Sosiaalinen Eurooppa-osuuskunnan, Escoopin, EU-rahoitusprojekteiksi korostuu siinä, että Ruonanojahankkeet sijaitsevat Raahen kaupungin reuna-alueella. Noiden alueiden asukkaille viestittyisi, että kaikkia kaupungin asukkaita huomioidaan eikä vain Pikkulahden ympäristössä, kaupungin keskustassa ja vanhan Raahen alueella asuvia. Näin toteutuisi osuuskunnan tavoite toimia syrjäytymistä vastaan.

Escoopin hallinnossa etsitään parhaillaan EU-ohjelmakauden 2007 – 2013 rahoituskohteita.

Viime viikon torstaina Raahessa pidetyssä Escoopin seminaarissa oli pääpuhujana osuuskunnan puheenjohtaja, Elpendún sosiaalisten osuuskuntien toimitusjohtaja Paolo Tanese.

ooooo

Yhdysvalloissa otetaan yhä enemmän käänteisiä asuntolainoja. Käänteinen asuntolaina tarkoittaa lainaa, joka otetaan omistusasuntoa tai – kiinteistöä vastaan.

Käänteistä asuntolainaa nostetaan kuukausittain kuin palkkatuloa, mutta siitä ei tarvitse maksaa veroa. Pankki perii kuitenkin koron.

Pankki saa rahansa takaisin siinä vaiheessa, kun lainanottaja myy kotinsa tai se myydään hänen kuolemansa jälkeen. Lainaa on voinut olla jopa 65 prosenttia asunnon markkina-arvosta. Perinnön saajat saavat asunnon hinnasta jäljelle jääneen määrän.

Käänteinen asuntolaina voisi Suomessakin olla ratkaisu silloin kun eläketulot ovat pienet, mutta kuitenkin on oma asunto. Muutenkin vanhuuteen korkeampaa elintasoa ja muun muassa matkustelemista kaipaava voisi käänteisellä asuntolainalla saada enemmän tuloja käyttöönsä.

ooooo

Venäjän parlamenttivaalit 2. joulukuuta pitävät vatsaa kipeänä. Vatsalla on arvailtavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.