Kuka ja mikä keisari Augustuksen kasvatusisä Rooman valtakunnan diktaattori Julius Caesar oli?

Kuka ja mikä keisari Augustuksen kasvatusisä Rooman valtakunnan diktaattori Julius Caesar oli?

Historioitsija, tohtori Adrian Goldsworthy kysyy Ajatus Kirjojen kuluvan vuoden lopulla julkaisemassa Julius Caesarin elämäkerrassa Caesar – historian tunnetuimman roomalaisen tarina, kuka myyttinen sotapäällikkö oikeastaan oli. Mistä hän tuli, millainen hän oli?

Goldsworthy kertoo Caesarin elämästä lapsuudesta ja nuoruudesta poliittisen toiminnan ensivaiheisiin ja uran kehityksestä sotaretkiin ja viimeisiin vuosiin. Teos valottaa Caesarin persoonaa ja ihmissuhteita ystävistä perheeseen vihollisia unohtamatta. Tunnettu on Egyptin kuningatar Kleopatran tarina. Kuolema tuli vihollisen kädestä.

Teos kertoo hallitsijan suvun tarinaa sekä tarkastelee Caesarin äidin vaikutusta pojan uraan. Teoksessa esitellään myös roomalaista yhteiskuntaa, tapakulttuuria ja poliittista järjestelmää.

Caesar oli laajentanut taisteluillaan Rooman alueen mahtavimmilleen, hallitsi diktaattorina ja sai jumalan arvon. Hän kuoli murhattuna 56-vuotiaana vuonna 44 eKr.

Caesarin murhan jälkeen paljastui, että hän oli testamentissaan adoptoinut Octavianuksen ja tehnyt hänestä seuraajansa. Octavianus oli varhain isättömäksi jäänyt Caesarin siskotyttären poika. Caesarilla itsellään ei ollut lapsia.

Octavianus oli Rooman ensimmäinen keisari saaden arvonimen kasvatusisänsä Caesarin mukaan. Lisäksi hän sai arvonimen Augustus, kunnianarvoisa. Myös hänet julistettiin kuoleman jälkeen jumalaksi.

Vuonna 14 jKr kuollut Octavianus, Caesarin adoptiopoika, on siis historian kuuluisa keisari Augustus, jonka verokirjanpitoon liittyy maailman Vapahtajan syntyminen Rooman valtakuntaan kuuluvassa Betlehemissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.