Suurennuslasi kävelyllä 27. joulukuuta 2007

Suurennuslasi kävelyllä 27. joulukuuta 2007

Nettilehti Sermones kiittää omistajaansa sekä itseään Raahen suurista ympäristöteoista!

Raahen keskustankin parantamisen käynnistänyt Pikkulahden ympäristön parantaminen käynnistyi paikallislehdessä (RS 3.8.2006) julkaistusta Valma Kukon kirjoituksesta ”Paikan henki ja hyvä olo”.

Vielä viime päivinä kiitosta saaneen kirjoituksen yhteydessä julkaistu valokuva kahvilan seinustan penkistä ylitti uutiskynnyksen ja käynnisti ensin Rantakahvilan tienoon kohentamisen ja sen jälkeen laajentui uimarannan toiminnan tehostamiseen.

ooooo

Raahen Rantakahvilan ja uimarannan tienoon kohentaminen on siirtynyt Raahen kaupungin keskustan eli Härkätorin puiston parantamiseen. Prisman rakennustöihin liittyen Raahelan piha-alueen tori on saanut kutsuvan ilmeen. Toivottavasti Härkätorin puistoa uudistetaan hyvällä maulla niin, että Prisman liikerakennuksen julma kattorakennelma jäisi vähemmälle huomiolle.

Arinan Raahen Prismasta vastaavien soisi ymmärtävän kauneuden arvon niin, että kolho ulkonäkö korvautuisi aistikkailla ja eleganteilla näyteikkuna-asetelmilla. Bonuksista ja aukioloajoista asiakas saa tiedon pienillä tiedotteilla, tietoa niistä ei ole tarpeen revitellä pitkin kauppaliikkeen seiniä ja ikkunapintoja.

Kauppaliikkeiden ja markettien ulkoseinien soisi olevan muuta kuin identtisiä varastorakennusten seinille, joita niitäkään ei saisi olla liikenneväylien ja katujen varsilla.

Prisman mainosvihreä on hyvän näköistä ja nimen ”Prisma” tarjoama vaikutelma marketin ulkoseinällä on valoisa. Myös prismaa kuvaava logo vaikuttaa sopivalta.

Muuten kauneuden, tyylikkyyden ja eleganttiuden laatumerkkejä joutuu Raahen Prismastakin etsimään. Niiden tulisi olla kauppaliikkeiden sekä ulko- että sisäpuolen ilmeissä ja esillepanoissa itsestäänselvyys. Korkea kulttuuri on aina paitsi käytännöllistä myös laadukasta esteettisessäkin mielessä.

Miten esteettisyys on otettu huomioon yleensä Suomen S-tavarataloissa?

Vähäisesti koulutettu somistaja ei pysty kauppaliikkeissä vaikuttaviin näyttöihin varsinkaan jos henkilökohtainen maku ja tyylitaju eivät ole monipuolisesti kehittyneitä.

Miten olisivat koko henkilökunnan koulutusmatkat maailman suuriin tavarataloihin alkaen Suomen Helsingin Aleksanterinkadulta, sieltä Pariisiin, Italian Roomaan ja Milanoon? Rahaa kyllä S-ketjun omistuksessa on – on vain siitä kysymys, miten sitä käytetään.

ooooo

Raahen keskustan elävöittämisen saaminen alulle on Raahen kaupunginjohtajan Kari Karjalaisen mielestä hieno ja välttämätön asia Raahelle ja raahelaisille. Paikallislehti Raahen Seudun haastattelussa hän uskoo kaupungin keskustan näyttävän 2 – 3 vuoden kuluttua paljon toisenlaisemmalta kuin vielä nyt, se näyttää kauniimmalta ja viihtyisämmältä.

Karjalainenkin kiittelee itseään kaupunkikuvan kohentumisesta. Raahen Seudun mukaan hän on myöntänyt, ettei suinkaan ole yksin hoitanut asioita, mutta ”olen yrittänyt ainakin poistaa esteitä kehitykseltä”.

ooooo

Suurennuslasin alussa mainitsema yleisönosaston kirjoitus paikan hengestä ja hyvästä olosta alkaa sanoilla ”Paikan henki muodostuu paikan fyysisten elementtien sekä ihmisen mielen elementtien yhteisvaikutuksesta. Se on ilmapiiri, jossa on hyvä olla ja jota etsii kun kaipaa hyvää oleellista”.

Kirjoitus päättyy Venäjän vuoden 2006 merkkihenkilön, pietarilaisen akateemikon Dmitri Lihatševin sanoihin puutarhasta, mutta sanat sopivat ohjenuoraksi mihin tahansa rakennus- ja kaupunkisuunnitteluun: ”Kuitenkin puutarha on ennen muuta monien taiteenalojen omaperäinen synteesi, joka liittyy suuriin tyyleihin ja elää rinnan filosofian, kirjallisuuden (erityisesti runouden), arkielämän esteettisten katsomusten, kuvaamataiteen, arkkitehtuurin ja musiikin harrastusten kanssa”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.